ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ 23/02/2009

Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ 23/02/2009

ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΛΗΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Και στη μέση τα παιδιά

«Σκληροί διάλογοι» ανάμεσα σε Κωνσταντά, Γκοτσόπουλο, Μπουντουβά, Σμέρο
και «δηλητηριώδη βέλη» εκατέρωθεν

Επιμέλεια: Κατερίνα Παντελίδη

Σε μαραθώνια συζήτηση από όπου δεν έλειψαν οι «κοκορομαχίες», οι εντάσεις αλλά ούτε τα αμοιβαία πυρά, εξελίχθηκε η συνεδρίαση που συγκάλεσε η αντιπολίτευση του δήμου Παλλήνης σε μια προσπάθεια «καλοπροαίρετης προσέγγισης» των θεμάτων παιδείας της πόλης.

Ως βασικοί άξονες του θέματος που με κοινή πρωτοβουλία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και σε συνεργασία με τους φορείς των γονέων και κηδεμόνων των σχολείων ετέθη προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, παρουσιάστηκαν η ασφάλεια και υγιεινή των μαθητών, η σχολική στέγη, η θεσμοθέτηση δράσεων για την παιδεία. Ανάμεσα σε άλλα, προτάθηκαν η αναγκαιότητα να εκπονηθούν κτιριακά σχέδια σε όσες σχολικές μονάδες δεν διασώζονται ή έχουν υποστεί παρεμβάσεις προκειμένου να είναι ευκολότερος ο έλεγχος στατικότητας και η κατάρτιση σχεδίου πυρασφάλειας, η βελτίωση της προσβασιμότητας στα σχολεία, η μελέτη του ρυθμού αύξησης του μαθητικού πληθυσμού, η θεσμοθέτηση ετήσιας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου αποκλειστικά για θέματα παιδείας αλλά και συμμετοχής εκπροσώπων της ένωσης γονέων στα Δ.Σ νομικών προσώπων του δήμου. Οι εκπρόσωποι των σχολικών φορέων που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση έθεσαν με τη σειρά τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σχολικές μονάδες τους.

Ο δήμαρχος, Σπύρος Κωνσταντάς, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για εκμετάλλευση της πρόσφατης συνάντησης της ένωσης γονέων για να οργανώσει τη συζήτηση αυτή αλλά και για κωλυσιεργία κατά τα χρόνια διοίκησής της στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος και της ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών. Ενημέρωσε το ακροατήριο για τις εξελίξεις στο στεγαστικό, ενώ σχετικά με τα παράπονα για κακή λειτουργία των σχολικών επιτροπών εμφανίστηκε διατεθειμένος, εάν οι σύλλογοι επιθυμούν ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης χωρίς τη συμμετοχή του δήμου, να το εφαρμόσει, ενώ αντίθετος εμφανίστηκε στο θέμα της συμμετοχής εκπροσώπων των γονέων στα νομικά πρόσωπα του δήμου. Μιλώντας επί της εισήγησης της αντιπολίτευσης, τη χαρακτήρισε μία «πολύ όμορφη καταγραφή με πολλή ευαισθησία» που ωστόσο, «επί της ουσίας δεν λέει τίποτα», ενώ απευθυνόμενους στους συλλόγους δήλωσε ότι η δημοτική Αρχή είναι ανοικτή να συζητήσει μαζί τους οτιδήποτε τους απασχολεί.

Τα λεγόμενα του δημάρχου πυροδότησαν θύελλα αντιδράσεων. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θόδωρος Γκοτσόπουλος, δήλωσε εξαιρετικά εκνευρισμένος από τη στάση του κάνοντας λόγο για «ατυχέστατη και απαράδεκτη παρέμβαση» και για «επί 25 μήνες συστηματική και κατεδαφιστική δίκη προθέσεων». Ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Αναστάσιος Μπουντουβάς, δήλωσε, επίσης, έκπληκτος από τη συμπεριφορά του δημάρχου: «Ούτε κριτική κάναμε αλλά φέραμε εποικοδομητικές προτάσεις και σε απάντηση είδαμε μία επίθεση σε εμάς αλλά και σε φορείς». Για «προσβολή και απαξίωση» προς όλους τους, έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Γιώργος Σμέρος.

Αφού για αρκετή ώρα το κλίμα παρέμενε τεταμένο η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την κατά πλειοψηφία ψήφιση της πρότασης του δημάρχου για διάλογο ουσίας με την ένωση γονέων για όποια προβλήματα υπάρχουν.

Είπαν και ελάλησαν…

Μαρία Λεβαντή, δημοτική σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας τη στάση του δημάρχου: «Σήμερα πετύχαμε τοίχο και ας έχουμε επιδείξει υπευθυνότητα»

Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε!

Γιώργος Σμέρος, δημοτικός σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης: «Δήμαρχε, σήμερα μας γεμίσατε απογοήτευση. Όταν θα ψηφίζετε να κοιτάτε το ακροατήριο και όχι εμάς!»

Για κοίτα με στα μάτια λοιπόν και εξηγήσου!

Σπύρος Κωνσταντάς, δήμαρχος: «Όλα γεφυρώνονται μέσα σε αυτή την αίθουσα»

Μετά την καταιγίδα βγαίνει το ουράνιο τόξο!

Και οι άρχοντες κρίνονται…

Η γεύση που άφησε η συνεδρίαση ήταν πικρή γιατί από τη συζήτηση απουσίαζε οποιαδήποτε έννοια λογικής και κατανόησης των πραγματικών προθέσεων κάθε πλευράς. Αντιθέτως υπήρχε κλίμα προκατάληψης και δυσπιστίας ανεξαιρέτως από όλους τους συμμετέχοντες, δήμαρχο, συμβούλους και ακροατήριο. Ωστόσο, ήταν πρωτοφανές για τα δεδομένα των συνεδριάσεων η παρουσία κοινού που αναμφισβήτητα κατέθεσε σωστές απόψεις αλλά υπήρξαν και στιγμές που παρασύρθηκε σε υπερβολές.

Συμπολίτευση
Ο αιφνιδιασμός της αντιπολίτευσης ως προς τον τρόπο που ετέθη το ζήτημα προς συζήτηση μαζί με την «στρατιά» των εκπροσώπων που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση, έφεραν τον δήμαρχο σαν σε θέση απολογίας προκαλώντας του εκνευρισμό αλλά και καχυποψία απέναντι στα κίνητρα αμφοτέρων. Αμυνόμενος πέρασε στην επίθεση υπερβάλλοντας εαυτόν κάποιες φορές. Με εξαίρεση την υπεύθυνη σε θέματα παιδείας, Αγνή Παύλου οι υπόλοιποι σύμβουλοι της συμπολίτευσης ήταν παρόντες-απόντες!

Αντιπολίτευση (μείζων και ελάσσων)
Παρά την καλή προαίρεση που μπορεί να είχαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, η τακτική που επέλεξαν να ακολουθήσουν ευκολότερα θα οδηγούσε σε σύγκρουση και αντιπαλότητα και συνεπώς στο αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Για πρώτη φορά είδαμε την αντιπολίτευση σύσσωμη να «βγάζει δόντια» δείχνοντας ότι η υπομονή της απέναντι στις πρακτικές του δημάρχου έχει εξαντληθεί. Ωστόσο, υπήρξαν στιγμές που η βιαστική και κατά το δοκούν ερμηνεία των λόγων του δημάρχου την οδήγησε σε φάουλ.

Η μετωπική
Ένας εναντίον όλων και όλοι εναντίον ενός. Κουβέντα στην κουβέντα σε ντέρμπι εξελίχθηκε η αναμέτρηση για την παιδεία ανάμεσα στον δήμαρχο, Σπύρο Κωνσταντά, και σύσσωμη την αντιπολίτευση του δήμου.

Το ευτράπελο
Μπορεί η αντιπολίτευση μέσω Γκοτσόπουλου να δήλωσε έκπληκτη από την «απαξιωτική» στάση και αντιμετώπιση του δημάρχου, όπως πολλάκις την αποκάλεσε, ωστόσο, μία έκπληξη επεφύλαξε και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Θεόδωρος Σμυρλιάδης, στο τέλος της συνεδρίασης με τη λευκή του ψήφο.

Το γεγονός
Ότι έστω και μέσω Λαμίας… αλλά και μετά από πολλά παρατράγουδα, φάνηκε κάποιο φως στο να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου τα ζητήματα παιδείας της πόλης και να δρομολογηθούν κάποιες λύσεις στα άμεσης προτεραιότητας.

Πηγή