Το Διαδίκτυο μας έχει ανοίξει νέους ορίζοντες, τόσο στη γνώση όσο και στην επικοινωνία. Είναι στο χέρι του καθενός από εμάς να γνωρίσει τις θετικές πλευρές του Διαδικτύου και να προστατευθεί από τις αρνητικές πλευρές του. Η εκστρατεία «SaferInternet» για ένα Ασφαλέστερο Διαδίκτυο, όπως και όλες οι άλλες προσπάθειες που γίνονται αυτή τη στιγμή, έχουν ως στόχο να ενημερώσουν σωστά τόσο τους μεγάλους όσο και τα παιδιά, έτσι ώστε η χρήση του Διαδικτύου να αποτελεί ευχάριστη απασχόληση, όπου όλοι έχουν την κριτική γνώση να επιλέγουν σωστά τόσο την πληροφορία όσο και τις γνωριμίες με εικονικούς φίλους.
Φυσικά, ο ρόλος της πολιτείας είναι επιτακτικός. Είναι ανάγκη να θεσπιστούν αυστηρότεροι νόμοι σχετικά με την πρόσβαση των νέων σε ιστοσελίδες που απευθύνονται σε ενήλικες, τόσο σε εθνική όσο και σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Χωρίς το κατάλληλο σύστημα ελέγχου ο κόσμος της βίας, της πορνογραφίας, του τζόγου και άλλων απαράδεκτων ιστοσελίδων θα είναι διαθέσιμος σε όλα τα παιδιά να τον επισκεφθούν.
Αν θέλουμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας, εμείς ως ενήλικες πρέπει να ενημερωθούμε σωστά και να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για να αποφύγουμε να συμβεί κάτι ανεπανόρθωτο.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι αποφασιστικής σημασίας να αποδείξουμε στα παιδιά ότι δεν σκοπεύουμε να περιορίσουμε ή να απαγορεύσουμε την πρόσβασή τους στο Διαδίκτυο. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό και θα οδηγούσε στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Αντιθέτως, τα παιδιά πρέπει να έχουν ενεργό συμμετοχή και μέσω σωστής εκπαίδευσης και αντιμετώπισης να κατανοήσουν από μόνα τους τι μπορούν και τι δεν πρέπει να κάνουν.
Είναι σημαντικό όταν συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να τους εξηγούμε και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να υιοθετήσουν τη συμβουλή μας. Για παράδειγμα, όταν λέμε σε ένα παιδί να μην ανοίγει ηλεκτρονικά μηνύματα από άγνωστη πηγή, πρέπει να του εξηγούμε και το λόγο, ότι δηλαδή μπορεί να περιέχουν ιούς. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ότι παίζουν ενεργό ρόλο στην ενημέρωση. Πρέπει να προσκαλούνται να πουν τη γνώμη τους και να εκφράσουν τις ιδέες τους. Είναι σημαντικό να ξέρουν ότι πρέπει να αντιμετωπίζουν τα άτομα στο Διαδίκτυο όπως τα αντιμετωπίζουν στο δρόμο, στο σχολείο ή στο σπίτι, με σεβασμό και καλούς τρόπους. Είναι επίσης σημαντικό να μάθει το παιδί να αξιολογεί ποια είναι η σωστή και ποια η ψευδής πληροφόρηση στο Διαδίκτυο, τι είναι καλό και τι κακό.
Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να εμπιστεύονται τα παιδιά τους, να τα εκπαιδεύουν και να ενδιαφέρονται για τις ασχολίες τους, τα ενδιαφέροντά τους και το Διαδίκτυο. Είναι πολύ φυσιολογικό τα παιδιά να αντιστέκονται στον έλεγχο και να προσπαθούν να μην υπακούσουν. Οι γονείς μπορεί να ελέγχουν τι κάνουν τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο όσο είναι σπίτι και όχι όταν πάνε σε κάποιον φίλο τους ή σε κάποιο Internet Cafe.
Τα μηνύματα προς τα παιδιά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργούν ενοχές. Σε ηλικία μεταξύ 11 και 13 χρόνων πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τους κινδύνους του chat και των αγορών μέσω του Διαδικτύου. Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πράξεις τους στο Διαδίκτυο μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον αληθινό κόσμο. Τα μηνύματα πρέπει να εκφράζουν και να μεταδίδουν τις παρακάτω αξίες: υπευθυνότητα, συμμετοχή, σεβασμό σε κανόνες και μέτρα (χρόνος πρόσβασης στο Διαδίκτυο, οικονομικό κόστος της πρόσβασης), ειλικρίνεια, συνεργασία με άτομα διαφορετικών πολιτισμών, προσωπικός πνευματικός εμπλουτισμός, αποφυγή επιπολαιοτήτων, σωστή επιλογή.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου