Τα αποτελεσματικότερα είδη άσκησης

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

PERPATIMA Οι ειδικοί λένε πως η άσκηση από μόνη της … δεν κάνει μαγικά. Παίρνεις από αυτήν ό,τι δίνεις. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει κανείς να ασκείται αμέτρητες ώρες κάθε μέρα.

Το σημαντικότερο είναι να ασκείται κανείς έξυπνα.

Οι ειδικοί λένε, επίσης, ότι δεν αποφέρουν όλα τα είδη άσκησης το ίδιο αποτέλεσμα. Κάποιες ασκήσεις είναι πιο αποτελεσματικές από άλλες, κάποιες στοχεύουν στο να γυμνάσουν πολλαπλούς μύες, κάποιες στο να κάψουν περισσότερες θερμίδες.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για εσάς;

1. Περπάτημα
Η σημαντικότερη ίσως γυμναστική και αυτή που μπορεί να εξασκήσει κανείς οπουδήποτε, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είναι το περπάτημα. Και αυτό γιατί είναι από τις ασκήσεις που γυμνάζουν καλύτερα τα καρδιακά αγγεία, δυναμώνουν την καρδιά και καίνε θερμίδες. Και δεν απευθύνεται μόνο στους «αρχάριους» ακόμα και οι πιο αθλητικοί τύποι εκτιμούν τα προτερήματα του περπατήματος.

«Με ένα γρήγορο περπάτημα μπορεί κανείς να κάψει μέχρι και 500 θερμίδες την ώρα», λέει Robert Gotlin, καθηγητής ορθοπεδικής σε ιατρικό κέντρο της Νέας Υόρκης.

Αν, λοιπόν, υποθέσουμε πως μία γυναίκα οφείλει να λαμβάνει ημερησίως 1.200 με 1.500 θερμίδες, με μία ώρα περπατήματος την ημέρα θα χάσει -χωρίς να μειώσει τη διατροφή της- περί τα δύο κιλά σε έναν μήνα. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην ξεκινήσει κανείς με μία ώρα τη μέρα.

Μισή ώρα τρεις φορές την εβδομάδα είναι καλά και μπορεί κανείς να αυξάνει σιγά-σιγά το χρόνο ανάλογα με τις αντοχές του.

2. Άσκηση κυμαινόμενης έντασης
Αυτήν την πρακτική μπορείτε να την εφαρμόσετε στο περπάτημα αλλά και στην αεροβική και θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη φυσική σας κατάσταση αλλά και να χάσετε ταχύτερα βάρος.

Είναι απλό, στο περπάτημα αυξήσετε για μερικά λεπτά την ταχύτητά σας σε τρέξιμο και μετά συνεχίστε να περπατάτε. Στην αεροβική γυμναστική εντείνετε για λίγο την ένταση της άσκησης και μετά χαλαρώστε πάλι.

Αυτές οι αυξομειώσεις της έντασης βοηθούν την καρδιά να ενισχύσει τους παλμούς της, το σώμα να αιματωθεί και να οξυγονωθεί καλύτερα, ενώ ταυτόχρονα καίγονται περισσότερες θερμίδες.

3. Βαθιά καθίσματα
Οι ασκήσεις δύναμης και αντοχής είναι πολύ σημαντικές, λένε οι ειδικοί. Όσο πιο γυμνασμένους μύες έχει κανείς, τόσο πιο εύκολα μπορεί να κάψει θερμίδες.

Γι’ αυτό και οι γυμναστές προτείνουν ασκήσεις που μπορούν να γυμνάσουν ταυτόχρονα πολλούς μύες, όπως τα βαθιά καθίσματα. Πιο συγκεκριμένα, με τα βαθιά καθίσματα γυμνάζονται οι τετρακέφαλοι, οι τένοντες των γονάτων και οι γλουτοί. Ταυτόχρονα βοηθούν πολύ στην καλύτερη στήριξη της μέσης και της πλάτης.

Αυτό, ωστόσο, που κάνει την άσκηση επιτυχημένη είναι ο τρόπος που την εφαρμόζει κανείς. Αν χρησιμοποιείται λάθος τεχνική, καλύτερα να μην κάνετε καθόλου την άσκηση αυτή.

Για καλύτερα αποτελέσματα ανοίξτε τα πόδια στο πλάτος των ώμων και κρατήστε την πλάτη ίσια. Λυγίστε τα γόνατα και κρατήστε χαμηλά τα οπίσθια. Τα γόνατα πρέπει να παραμείνουν πάνω από το ύψος των αστραγάλων για όση περισσότερη ώρα γίνεται.

Φανταστείτε, δηλαδή, ότι κάθεστε σε μία καρέκλα, αλλά χωρίς να υπάρχει καρέκλα. Ίσως, λοιπόν, σε βοηθήσει για να εντοπίσετε το σωστό ύψος να χρησιμοποιήσετε την πρώτη φορά μια καρέκλα. Τα βαθιά καθίσματα θα σας βοηθήσουν να συσφίξετε τα γόνατά σας και να μην πονούν κατά τη διάρκεια των καθημερινών σας κινήσεων.

4. Προβολές
Όπως τα βαθιά καθίσματα, έτσι και οι προβολές γυμνάζουν όλους τους βασικούς μύες του κάτω μέρος του σώματος: Γλουτούς, τετρακέφαλους και γόνατα. Είναι, μάλιστα, μία εξαιρετική άσκηση γιατί μιμείται την ζωή, μιμείται το περπάτημα, μόνο σε υπερβολικότερο βαθμό.

Οι προβολές, ωστόσο, αποδίδουν εντατικότερη άσκηση από τα βαθιά καθίσματα, ενώ σας βοηθούν να βελτιώσετε και την ισορροπία σας.

http://medicalnews.gr