Το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη των εφήβων κοριτσιών

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

featured_girl-drinking-shot Τα έφηβα κορίτσια που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να επιφέρουν βλάβες στα τμήματα του εγκεφάλου τους που ελέγχουν την μνήμη και την επίγνωση ως προς τον χώρο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Alcoholism: Clinical & Experimental Research...

Ο εγκέφαλος των νεαρών γυναικών είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητος στις βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ επειδή αναπτύσσεται γενικά ταχύτερα απ' αυτόν των ανδρών.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια υπέβαλαν σε εξετάσεις 95 εφήβους(16-19 ετών), που φοιτούσαν σε διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες συγκρότησαν μια ομάδα 27 αγοριών και 13 κοριτσιών που ανέφεραν ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ, και τους υπέβαλαν σε νευροφυσιολογικά τεστ και εξετάσεις για την λειτουργικότητα της χωρικής μνήμης.
Η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ στις νεαρές γυναίκες ορίστηκε ως η κατανάλωση περισσότερων από τριών μονάδων μπίρας ή περισσότερα από τέσσερα ποτήρια κρασί, σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Για τους άνδρες, ποσότητες καθορίστηκαν σε τέσσερις μονάδες μπίρας ή ένα μπουκάλι κρασί.
Οι ιατρικές εξετάσεις έγιναν και σε ομάδα 31 ανδρών και 24 γυναικών που δεν είχαν επεισόδια κατάχρησης αλκοόλ, ώστε να συγκριθούν τα αποτελέσματα.
Με την χρήση μαγνητικών τομογραφιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κοπέλες που έκανα κατάχρηση αλκοόλ, είχαν λιγότερη εγκεφαλική ενεργοποίηση σε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, κατά την εκτέλεση ενός τεστ που είχε να κάνει τον χώρο.
Αυτό κατά του επιστήμονες σημαίνει ότι, μπορεί να προκύψουν προβλήματα κατά την οδήγηση, την ενασχόληση με ένα άθλημα που περιλαμβάνει πολύπλοκες κινήσεις, την ανάγνωση ενός χάρτη ή την απομνημόνευση μια διαδρομής.
Η Δρ Σούζαν Ταπερτ, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, εξηγεί ότι οι διαφορές αυτές ως προς την εγκεφαλική δραστηριότητα επηρεάζουν αρνητικά και άλλες λειτουργίες όπως η συγκέντρωση και η «λειτουργική μνήμη».
Η «λειτουργική μνήμη» περιγράφεται στην μελέτη ως η χρήση και επεξεργασία μιας πληροφορίας, όπως η πρόσθεση αριθμών. Η «λειτουργική μνήμη» είναι σημαντικά για την λογική σκέψη και την σωστή κρίση.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι οι άνδρες δεν έδειχναν να επηρεάζονται στην ίδια έκταση από την ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ.
«Τα αγόρια παρουσίασαν κάποια ανωμαλία, αλλά μικρότερης έκτασης συγκριτικά με τα κορίτσια. Αυτό σημαίνει ότι οι έφηβες μπορεί να είναι πιο ευάλωτες στις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ», υπογραμμίζει η ερευνήτρια.
Εξάλλου ο Δρ Έντιθ Σάλλιβαν ψυχίατρος και καθηγητής Συμπεριφορικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ επιβεβαιώνει ότι ο εγκέφαλος των εφήβων αγοριών και κοριτσιών επηρεάζεται διαφορετικά από το αλκοόλ.
«Ο γυναικείος εγκέφαλος αναπτύσσεται ένα με δύο χρόνια νωρίτερα από των αγοριών, άρα η χρήση του αλκοόλ σε διαφορετικό στάδιο της ανάπτυξης, παρά την όμοια βιολογική ηλικία, μπορεί να αναλογεί σε φυλετικές διαφορές. Τα επίπεδα των ορμονών και οι διακυμάνσεις στις ορμόνες που προκαλεί το αλκοόλ μπορεί επίσης αναλογούν σε διαφορές ως προς το φύλο. Τελικά, η ίδια ποσότητα αλκοόλ μπορεί να επηρεάζει περισσότερο τα κορίτσια, αφού αυτά τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα μεταβολισμού, υψηλότερη αναλογία λίπους στο σώμα και χαμηλότερο σωματικό βάρος», εξηγεί ο Δρ Σάλλιβαν.
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι μεταξύ των ενηλίκων αλκοολικών, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει το αλκοόλ στον εγκέφαλό τους.

http://www.on-news.gr