Οι αλλεργίες προστατεύουν από τον καρκίνο!

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι αλλεργίες θεωρούνται ιδιαίτερα ενοχλητικές, συχνά και απειλητικές για τη ζωή. Για κάποιους ανθρώπους, όμως, μπορεί να αποτελούν ασπίδα προστασίας της υγείας.
Οι επιστήμονες εικάζουν εδώ και χρόνια πως ένα από τα οφέλη τους είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται μονίμως σε κατάσταση συναγερμού και έτσι όχι μόνο αντιδρά ακραία σε συνηθισμένα, απλά αίτια, όπως η γύρη, αλλά και στα καρκινικά κύτταρα.
Η συσχέτιση αυτή έχει μελετηθεί επισταμένα τις δύο τελευταίες δεκαετίες, με τις σχετικές μελέτες να δείχνουν πως – σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό – οι πάσχοντες από συνηθισμένες αλλεργίες, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα και το έκζεμα, διατρέχουν ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο.
Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα στην επιθεώρηση «BMJ Open», δανοί ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας σχεδόν 17.000 ενηλίκων, οι οποίοι είχαν ελεγχθεί για αλλεργίες εξ επαφής. Οι αλλεργίες αυτές εκδηλώνονται όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με παράγοντες, όπως τα μέταλλα, οι βαφές των μαλλιών, διάφορα χημικά κ.λπ.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου σε όσους είχαν τελικά αλλεργία εξ επαφής με αυτά και σε όσους δεν είχαν, και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι πρώτοι είχαν χαμηλότερα ποσοστά να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού και του δέρματος.
Οι δερματικές αλλεργίες διεγείρουν την παραγωγή των επονομαζόμενων Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία καταστρέφουν επίσης τα καρκινικά κύτταρα. Συνεπώς, η τυχόν προστατευτική δράση των αλλεργιών «ενδεχομένως οφείλεται στην υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος» εξήγησε ο δρ Κλίφορντ Μπάσετ, από το Αμερικανικό Κολέγιο Αλλεργιών, Ασθματος και Ανοσολογίας.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία, www.tanea.gr