Απλή και γρήγορη εξέταση εντοπίζει συγγενή καρδιακά ελλείμματα στα νεογνά

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

041 Μια γρήγορη και οικονομικά προσιτή εξέταση μπορεί να σώσει τις ζωές των βρεφών που γεννιούνται με συγγενή καρδιακά ελλείμματα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν 20.055 νεογνά και διαπίστωσαν ότι ο έλεγχος του οξυγόνου στην αιματική κυκλοφορία είναι πιο αξιόπιστος από άλλες διαθέσιμες εξετάσεις. Ο έλεγχος του επιπέδου οξυγόνωσης του αίματος μπορεί πραγματικά να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις καθώς αρκετές περιπτώσεις συγγενών καρδιακών ελλειμμάτων δεν διαγνώσκονται εγκαίρως.
Τα συγγενή καρδιακά ελλείμματα επηρεάζουν περίπου ένα στα 145 παιδιά που γεννιούνται. Εντοπίζονται με υπερηχογραφήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή με καρδιολογικό έλεγχο αμέσως μετά τον τοκετό.
Γιατροί σε έξι μαιευτικά νοσοκομεία της Μ.Βρετανίας χρησιμοποίησαν οξυμετρία παλμού για να ανιχνεύσουν τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα. Αν τα επίπεδα ήταν υπερβολικά χαμηλά ή ποίκιλαν μεταξύ άνω και κάτω άκρων, τότε προχωρούσαν σε λεπτομερέστερες εξετάσεις.
Η οξυμετρία παλμού διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά και εντόπισε το 75% των σοβαρότερων ανωμαλιών. Συνδυαστικά με «παραδοσιακές» διαγνωστικές μεθόδους εντοπίστηκε το 92% των περιπτώσεων.
Κι ενώ ορισμένες περιπτώσεις καρδιακών ελαττωμάτων δυστυχώς δεν είναι ιάσιμα, η χειρουργική έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου και μπορεί να διορθώσει αρκετά από τα συγγενή καρδιακά ελλείμματα.
Ο Δρ Αντριου Εγουερ από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγκχαμ όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα, προτείνει την άμεση υιοθέτηση της οξυμετρίας παλμού στο πλαίσιο του νεογνικού ελέγχου.

health.in.gr