«ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ» ΤΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ - Θεραπευτική παρέμβαση για παιδιά με αισθητηριακές δυσλειτουργίες

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

ΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ» ΤΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

062

Θεραπευτική παρέμβαση για παιδιά

με αισθητηριακές δυσλειτουργίες

Έναν πρότυπο και μοναδικό στα ελληνικά δεδομένα, χώρο θεραπευτικού προγράμματος, δημιούργησε η Οργάνωση Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής «Ανοικτή Αγκαλιά», στο δικό της σχολείο Ειδικής Αγωγής , στο «Κέντρο Ημέρας» στο Κορωπί (Κολοκοτρώνη 18) όπου εφαρμόζεται η μέθοδος της αισθητηριακής ολοκλήρωσης.

Πρόκειται, για μια νευροβιολογική διαδικασία, η οποία συνιστάται σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, αυτισμό και μαθησιακές δυσκολίες, με στόχο την οργάνωση και σωστή λειτουργία των αισθήσεων του παιδιού, σε σχέση με το ίδιο το σώμα του και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και κινείται.

Η μέθοδος της αισθητηριακής ολοκλήρωσης αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 60 από την εργοθεραπεύτρια, Jean Ayres. Οι θεραπευτικές τεχνικές της μεθόδου αυτής αποδείχθηκε πως επιφέρουν βελτίωση στην πρόληψη και επεξεργασία των ερεθισμάτων που δέχεται το παιδί με αισθητηριακές δυσλειτουργίες, από το περιβάλλον και το σώμα, με αποτέλεσμα τη σημαντική αλλαγή της ανάπτυξης του, της προσαρμογής του, αλλά και της επικοινωνίας. Η θεραπευτική παρέμβαση έχει θεαματικά αποτελέσματα κατά την πρώιμη ηλικία (βρεφική , νηπιακή, παιδική) εξαιτίας της πλαστικότητας του εγκεφάλου.

Η μέθοδος της αισθητηριακής ολοκλήρωσης στην Ελλάδα, εφαρμόζεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο Κέντρο Ημέρας της «ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ» στο Κορωπί, εξοπλισμένο με κούνιες, αιώρες, ανεμόσκαλες, τοίχο αναρρίχησης, τσουλήθρες κ.α. Εξοπλισμό που ενισχύει την αίσθηση για ανάβαση και κατάβαση, ενώ παράλληλα, εφαρμόζονται τεχνικές, που διεγείρουν τα κέντρα του νευρικού συστήματος, με οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα.

Η μέθοδος, της αισθητηριακής ολοκλήρωσης παρέχεται δωρεάν σε παιδιά για τα οποία κρίνεται απαραίτητη, ύστερα από ειδική αξιολόγηση.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του «Κέντρου Ημέρας» μπορείτε να επικοινωνήσετε στο Τηλ. & FAX: 210- 6026212 (εργάσιμες ημέρες και ώρες)

061

063