Οι παχύσαρκοι ζουν όσο και ο πιο αδύνατοι

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

044 Οι παχύσαρκοι που είναι υγιείς ζουν όσο και οι άνθρωποι φυσιολογικού βάρους, σύμφωνα με νέα έρευνα από τον Καναδά...

Ορισμένοι παχύσαρκοι αλλά υγιείς έχουν στην πραγματικότητα λιγότερες πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με ανθρώπους φυσιολογικού βάρους που έχουν ορισμένες παθήσεις, ανακάλυψαν ερευνητές.
Η Jennifer Kuk, του Πανεπιστημίου York στο Τορόντο, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να εστιάζουμε μόνο στο σωματικό βάρος. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, περιλαμβανομένης της σωματικής δραστηριότητας και της υγιεινής διατροφής, είναι πιθανόν περισσότερο σημαντικός από το σωματικό βάρος και την εστίαση στην απώλεια βάρους.
Η Kuk χρησιμοποίησε νέο εργαλείο που βοηθά στον εντοπισμό των ανθρώπων που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την απώλεια βάρους και από την εγχείρηση απώλειας βάρους. Ονομάζεται Edmonton Obesity Staging System (EOSS), και σταδιοποιεί τους παχύσαρκους ανάλογα με το αν έχουν νόσους όπως η καρδιοπάθεια ή ο καρκίνος.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Applied Physiology, Nutrition and Metabolism’.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 6.000 παχύσαρκους Αμερικανούς για 16 χρόνια, από το 1987 έως το 2001. Συνέκριναν τον κίνδυνο θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο ή από καρδιοπάθεια με τον κίνδυνο θανάτου σε περισσότερους από 23.000 ανθρώπους φυσιολογικού βάρους.
Για την έρευνα, τροποποίησαν τον EOSS, που συνήθως περιλαμβάνει τα στάδια 0 έως 4, σε 0 έως 3.
Τα στάδια βασίζονται σε παραδοσιακές μετρήσεις όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος.
Το σύστημα λαμβάνει επίσης υπόψη κλινικές μετρήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη.
Οι παχύσαρκοι που ανήκαν στα στάδια 2 ή 3 που είχαν μέτρια έως σοβαρά ιατρικά προβλήματα είχαν 1,6 έως 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με ανθρώπους φυσιολογικού βάρους να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της έρευνας. Είχαν περισσότερο από διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, όσοι ανήκαν στα στάδια 0 ή 1, που είχαν ελαφρές ή καθόλου νόσους αντιμετώπιζαν παρόμοιο κίνδυνο θνησιμότητας με τους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους.
Ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρδιακή νόσο ήταν ελαφρώς χαμηλότερος έναντι ανθρώπων φυσιολογικού βάρους. Όσοι ανήκαν στο στάδιο 0 και 1, δήλωσε η Kuk, ήταν δραστήριοι και τρέφονταν καλά, με πολλά φρούτα και λαχανικά. Επίσης έτειναν να αισθάνονται καλά και δεν ενδιαφέρονταν πιθανόν να χάσουν κιλά.
Όσοι ανήκουν στο στάδιο 1 μπορεί ενδεχομένως να έχουν ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση για παράδειγμα, δήλωσε η Kuk. Ωστόσο δεν είναι ακόμα αρκετά υψηλή ώστε να χρειαστεί αγωγή.
Ο μέσος ΔΜΣ για όσους ανήκαν στα στάδια 0 και 1 ήταν 33. Όσοι ανήκαν στο στάδιο 2 είχαν μέσο ΔΜΣ 33,4 και όσοι ανήκαν στο στάδιο 3 είχαν ΔΜΣ 33,5.
Η ερευνήτρια προειδοποιεί ότι το μήνυμα δεν είναι ότι κάποιος μπορεί να γίνει όσο παχύσαρκος θέλει χωρίς συνέπειες. Όσο περισσότερα κιλά κερδίζει τόσο πιθανότερο είναι να εμφανίσει παθήσεις που συναντώνται στις ομάδες των υψηλότερων σταδίων.
Ο Kelly Brownell, του Πανεπιστημίου Yale, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι το πάχος προσφέρει διαφορετικό κίνδυνο σε διαφορετικούς ανθρώπους.
Το σημαντικό μήνυμα, δήλωσε, είναι ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να διατρέφονται υγιεινά και να ασκούνται τακτικά, ακόμα και αν δεν επηρεάζεται το βάρος τους.
Δεν προκαλεί έκπληξη, δήλωσε, ότι ορισμένοι παχύσαρκοι φαίνεται πως δεν επηρεάζονται αρνητικά. Όταν απελευθερώνεται μια τοξίνη στον πληθυσμό -όπως ο καπνός- υπάρχει μαζική αύξηση νόσων, δήλωσε. Ωστόσο, δεν εμφανίζουν όλοι καρκίνο στον πνεύμονα ή άλλα πνευμονολογικά προβλήματα.
Παρομοίως, η παχυσαρκία επηρεάζει τους ανθρώπους διαφορετικά, πρόσθεσε. Ορισμένοι θα εμφανίσουν προβλήματα, όπως διαβήτη ή υπέρταση και άλλοι όχι, κατέληξε.

on-news.gr