Ελπίδες για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

1 Χημική ουσία στο αίμα μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν έγκαιρα σημάδια καρκίνου των ωοθηκών, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Αμερικανική ομάδα ερευνητών ανακάλυψε αντίσωμα
στο αίμα γυναικών με καρκίνο ωοθηκών.
Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι δύσκολο να εντοπιστεί στο αρχικό στάδιο, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να παραμείνει κρυμμένος μέχρι να εξελιχτεί και να είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο.
Οι ερευνητές εξέτασαν γυναίκες για αντισώματα στη μεσοθηλίνη, ουσία που βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων καρκίνου των ωοθηκών.
Ορισμένες γυναίκες είχαν προβλήματα γονιμότητας (109), καρκίνου ωοθηκών (28), μη κακοηθών όγκων (24), ενώ οι υπόλοιπες (152) ήταν υγιείς.
Τα αντισώματα ανιχνεύτηκαν στο αίμα των περισσότερων γυναικών με καρκίνο στις ωοθήκες, καθώς και σε γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας λόγω προβλημάτων στις ωοθήκες, δήλωσαν οι ερευνητές. Δεν ήταν παρόντα σε υγιείς γυναίκες ή γυναίκες με μη κακοήθεις όγκους ωοθηκών.
Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Judith Luborsky, δήλωσε ότι το εύρημα είναι εξαιρετικά σημαντικό επειδή επί του παρόντος οι ιατρικές εξετάσεις δεν μπορούν να διαγνώσουν τον καρκίνο ωοθηκών στα πρώιμα στάδια.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Cancer epidemiology, biomarkers & prevention’.

πηγή