Αποζημιώνεται η οικογένεια 22χρονης η οποία πέθανε στο κελί της από χρήση ναρκωτικών

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

029 Αποζημίωση ύψους 440.000 ευρώ επιδικάζει το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στους γονείς και τον αδελφό 22χρονης , υπόδικης για ναρκωτικά, η οποία πέθανε στις 31 Δεκεμβρίου 2002 στο κελί της στον Κορυδαλλό από χρήση ναρκωτικών.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση "τα σωφρονιστικά όργανα δεν επέδειξαν την απαιτούμενη επιμέλεια και προσοχή, έτσι ώστε να αποτρέψουν την εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών εντός του χώρου της φυλακής, κατά παράβαση των καθηκόντων τους για προστασία της ζωής των κρατουμένων". Και αυτό παρά την ύπαρξη σοβαρής υπόνοιας για διακίνηση ναρκωτικών στη φυλακή από συγκεκριμένες κρατούμενες.
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, επισημαίνεται στην απόφαση (υπ. αριθμ.1881/2011), έχουν καθήκον, σύμφωνα με την υποχρέωση που θεσπίζεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την τάξη του καταστήματος κράτησης και την ομαλή διαβίωση και την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων. "Η πλημμελής άσκηση των καθηκόντων των σωφρονιστικών υπαλλήλων κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους στοιχειοθετεί παράνομη συμπεριφορά και είχε ως συνεπακόλουθο τη λήψη ναρκωτικών ουσιών από την κρατούμενη, γεγονός που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παραλείψεις τους, προκάλεσε το θάνατο της".
Η 22χρονη βρέθηκε νεκρή στο κελί της, μαζί με άλλη μια συγκρατούμενή της, στις 7 το πρωί της 31η Δεκεμβρίου 2002. Λίγες ώρες πριν είχε πεθάνει από χρήση ναρκωτικών μια επίσης κρατούμενη στο ίδιο κελί. Το δικαστήριο αναφέρει ότι μετά τον πρώτο θάνατο κρατουμένης, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν προχώρησαν στην άμεση προληπτική ιατρική εξέταση όλων των κρατουμένων στο ίδιο κελί για να διαπιστώσουν αν είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών, ενώ όφειλαν να αντιληφθούν τον άμεσο κίνδυνο ζωής που διέτρεχαν οι υπόλοιπες συγκρατούμενες.

πηγή