Ιστορίες τεσσάρων σύγχρονων μητέρων

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

hi_mom_700

Η μάνα δεν είναι μόνο μία. Είναι εκατομμύρια. Λογιών - λογιών μητέρες με διαφορετικές ζωές. Κάθε μία και μία ξεχωριστή ιστορία. Η κάθε μία με τον δικό της τρόπο. Η κάθε μία με τα δικά της όνειρα. Η κάθε μία με το δικό της φορτίο. Όμως, σε όποια γλώσσα και αν ονειρεύονται, όποιον δρόμο κι αν ακολουθούν, κάτω από μία κοινή συνισταμένη βαδίζουν: την αγάπη τους για τα παιδιά τους.

"Παιδιά στο σπίτι, παιδιά στη δουλειά"

Η Ελένη Βασσιλακάκη είναι μητέρα 36 ετών, με πέντε παιδιά. Τρία αγόρια και δύο κορίτσια. Η καθημερινότητά της απαιτεί πολλές αντοχές και αρκετή υπομονή. Στο σπίτι της δεν υπάρχει και τόση ησυχία, όπως εύλογα ο καθένας μπορεί να σκεφτεί. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και στον χώρο εργασίας της, αφού η κ. Βασσιλακάκη είναι δασκάλα.

Διαβεβαιώνει πως οι 6χρονοι μαθητές της, τη βοηθούν να "ξεφεύγει" και εξηγεί πως είναι διαφορετικές οι συνθήκες του εργασιακού και του οικογενειακού περιβάλλοντος, παρόλο που και στις δύο περιπτώσεις, οι πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά.

"Η μαμά και ο μπαμπάς δεν ζουν μαζί"

Η Μίνα Παπακωνσταντίνου είναι μία νεαρή μητέρα, που έχει έναν γιο τεσσάρων ετών. Είναι διαζευγμένη, όπως πολλές άλλες σύγχρονες μαμάδες. Την καθημερινότητά της δεν τη μοιράζεται με το σύζυγο, προσπαθεί ωστόσο αυτό να μη γίνεται τόσο αντιληπτό από τον γιο της. Τόσο εκείνη, όσο και ο πρώην άντρας της έχουν πολύ καλές σχέσεις και μοιράζονται τη φροντίδα του παιδιού, προσπαθώντας μέσα από ένα διαφορετικό πλαίσιο να του δώσουν όση περισσότερη αγάπη μπορούν.

"Τα παιδιά μεγαλώνουν με αγάπη, αν ήμουν δυστυχισμένη θα το εισέπραττε αυτό ο γιος μου", υπογραμμίζει η κ.Παπακωνσταντίνου. "Δεν μας χαρακτηρίζουν οι τίτλοι αλλά οι πράξεις μας και δεν πρέπει ένα διαζύγιο ή ακόμη ο χαμός ενός γονιού, να σταθούν εμπόδιο στο να φτιάξει ξανά ένας άνθρωπος τη ζωή του. Αν είμαστε εμείς καλά και ισορροπημένοι θα το καταλάβει αυτό το παιδί, θα το δει, θα μεγαλώσει σωστά και θα γίνει άξιο", προσθέτει.

"Η μαμά που "φέρνει" καθημερινά στον κόσμο παιδιά"

Η Αντωνία Καραγλάνη είναι γυναίκα που ζει και αναβιώνει το θαύμα της μητρότητας συνεχώς. Ως μαία και σύμβουλος μελλουσών μαμάδων είναι κοντά σε πολλές γυναίκες που γίνονται μητέρες και μάλιστα στα πρώτα τους βήματα. Η συναρπαστική διαδικασία του τοκετού, η έξοδος ενός νέου ατόμου από την κοιλιά της μαμάς του στον κόσμο, είναι από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος. "Για μένα, κάθε τοκετός που ολοκληρώνεται χωρίς προβλήματα μου δίνει απίστευτη χαρά και ικανοποίηση. Είναι μια στιγμή καθοριστική για τη μητέρα και για το παιδί, αλλά και για τη μετέπειτα σχέση τους. Μία ομαλή εγκυμοσύνη και ένας όμορφος τοκετός βοηθούν πολύ τη νέα μητέρα να υποδεχτεί το παιδί της πιο ήρεμα", αναφέρει η μαία.

Μητέρα και η ίδια δύο παιδιών, η Αντωνία Καραγλάνη λέει πως δεν υπάρχουν "μαγικές συνταγές". Ο συνδυασμός της δουλειάς και της οικογένειας είναι εξαιρετικά δύσκολος αλλά χρειάζεται ισορροπία. Η μητρότητα όμως "δε σταματάει ποτέ". Άλλωστε όπως η ίδια συνηθίζει να λέει "σκεφτείτε τις δικές σας μαμάδες, που πριν καν τις φωνάξετε είναι έξω από την πόρτα σας".

"Μία μαμά για κάθε παιδί του κόσμου"

Το σπίτι πλημμυρίζουν ήχοι κλασσικής μουσικής. Το απορρυπαντικό για τα τζάμια και το ξεσκονόπανο αφημένα στο τραπέζι, μαρτυρούν πως κάποιος διέκοψε την πρωινή ρουτίνα καθαριότητας, σε ένα περιβάλλον ήδη πολύ προσεγμένο. Η κυρία Κωνσταντίνα μοιάζει μαμά, όπως όλες οι άλλες, αλλά δεν είναι. Έχει οκτώ παιδιά, που τα ενώνει με το αγκάλιασμά της και ζουν σε ένα διαφορετικό χωριό: στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό, στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης.

Παιδιά χωρίς τους βιολογικούς τους γονείς, που δε στερούνται όμως, ούτε την αγάπη ούτε τη φροντίδα.