Γιατρέ, αισθάνομαι κόπωση! Τι έχω;

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

150Αισθάνεστε κουρασμένοι;  Έχετε έλλειψη ενέργειας και κινήτρων στη καθημερινή σας ζωή; Αν και είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένοι κατά καιρούς, αλλά όταν η κούραση φαίνεται να είναι μια καθημερινή συνήθεια που απλά δεν μπορεί να αλλάξει, τότε ίσως να θέλετε να ελέγξετε τι είναι αυτό που σας προκαλεί αυτή τη κατάσταση.

Ελέγξτε τις πιο κοινές αιτίες που μπορούν να σας προκαλέσουν τη κόπωση:


•    Ανεπαρκής ύπνος
Είναι ένας προφανής λόγος που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. Σημαντικός λόγος για τη κόπωση, είναι η περίπτωση της χρόνιας ανεπάρκειας ύπνου.  Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, βάλτε τον ύπνο σε προτεραιότητα στη ζωή σας. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα καθεστώς ώστε να μη κοιμάστε λιγότερο από 7 με 8 ώρες την ημέρα. Σίγουρα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αν έχετε μικρά παιδιά ή πάρα πολλές ασχολίες, όμως αν δε νοιαστείτε εσείς για τον εαυτό σας, δε πρόκειται να το κάνει κανείς.
•    Κακή διατροφή
Λαμβάνοντας πολύ λίγο φαγητό μπορεί να προκαλέσετε κόπωση εξαιτίας της έλλειψης ενέργειας. Δεν είναι μόνο τα μικρά γεύματα, αλλά και τα κακής ποιότητας τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν τη κακή λειτουργία του οργανισμού σας. Η κατανάλωση πάρα πολλών γλυκών μπορούν να αυξήσουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα σας και παράλληλα η απότομη μείωση, μπορεί να είναι η αιτία της κόπωσης. Μια ακόμα αιτία κόπωσης μπορεί να είναι η παράλογη κατανάλωση τροφίμων χωρίς έλεγχο.
•    Αναιμία
Αιτία της κόπωσης σας μπορεί να είναι η αναιμία, που ίσως δεν γνωρίζετε ότι έχετε. Αν αισθάνεστε ότι δεν έχετε δυνάμεις τους μυς σας και δεν έχετε ενέργεια, καλό θα ήταν να κάνετε μια εξέταση αίματος και να ελέγχει αν αυτός είναι ο λόγος.
•    Κατάθλιψη
Η κόπωση είναι ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης. Αν έχετε κόπωση, δεν σημαίνει ότι έχετε κατάθλιψη, αλλά αν συνδυάζεται με καταθλιπτική διάθεση, έλλειψη κινήτρων, σκέψεων, κακή διάθεση, καλό θα ήταν να ελέγξετε αν πάσχετε από κάτι τέτοιο.
•    Υποθυρεοειδισμός
Η αργή λειτουργία του θυρεοειδούς και ο μεταβολισμός επιβραδύνει στο σώμα μας που μας κάνει να είμαστε υποτονικοί, τεμπέληδες και μας δημιουργεί ένα αίσθημα κόπωσης. Αν υποψιάζεστε κάποιο τέτοιο πρόβλημα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για εξετάσεις αίματος.
•    Πάρα πολύ καφεΐνη
Εάν πίνετε πολλούς καφέδες, η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό και παράλληλα η αυξημένη αρτηριακή πίεση να σας φέρει νευρικότητα, κόπωση και έλλειψη δύναμης.
•    Ουρολοίμωξη
Το πιο κοινό σύμπτωμα αυτής της μόλυνσης είναι ο πόνος ή το κάψιμο κατά την ούρηση, μερικές φορές όμως η λοίμωξη αυτή μπορεί να συνδυαστεί με αδιαθεσία ή με κόπωση. Μια εξέταση ούρων θα σας δείξει αν έχετε τη μόλυνση ή όχι.
•    Διαβήτης
Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα και οι απότομες μεταβολές, μπορεί να είναι μια αιτία κόπωσης και έλλειψης ενέργειας. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε διαβήτη, ή ξέρετε ότι έχετε, ρωτήστε το γιατρό σας για το καλύτερο έλεγχο της υγείας σας.
•    Αφυδάτωση
Πίνετε πολύ λίγα υγρά; Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση. Στόχος είναι να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα.
•    Καρδιακή νόσος
Η κακή λειτουργία της καρδιάς, σημαίνει κακή λειτουργία για όλο το σώμα. Ένα απλό καρδιογράφημα μπορεί να σας λύσει κάθε απορία.
•    Η εκ περιτροπής εργασία
Η μη σταθερή εργασία, αλλά με βάρδιες, μπορεί να επιβαρύνει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας και κατά συνέπεια να σας δημιουργήσει κόπωση. Προσπαθήστε να είστε χαλαροί όσο το δυνατόν περισσότερο για να δημιουργήσετε άνετες συνθήκες όταν επιστρέφετε σπίτι σας για ύπνο. Εάν πρέπει να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, φροντίστε το δωμάτιο να είναι σκοτεινό και ήσυχο.


Πηγή:  Υγείαonline.gr
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline