Νεκρό βρέφος από την λοίμωξη στο «Παπαγεωργίου»

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

xeriΑναστάτωση έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός βρέφους πριν μερικές ημέρες που βρισκόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νεογνών του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Το βρέφος χτυπήθηκε από τη νοσοκομειακή λοίμωξη, για την οποία ευθύνεται το ακινετοβακτηρίδιο, ένα σοβαρό και πολυανθεκτικό μικρόβιο. Στη ΜΕΘ νεογνών έχει σταματήσει να δέχεται νέα περιστατικά μέχρις ότου γίνει απολύμανση.
Παρά τη σοβαρότητα του περιστατικού, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου επιχείρησαν να μην δώσουν έκταση στο θέμα.
«Το μωρό που πέθανε πριν από μία εβδομάδα ήταν 26 εβδομάδων και ζύγιζε μόλις 700 γραμμάρια. Οι εξετάσεις αίματος που έγιναν, τα αποτελέσματα των οποίων βγήκαν προχθές, έδειξαν ότι είχε προσβληθεί από ένα πολύ ανθεκτικό μικρόβιο, το ακινετοβακτηρίδιο. Αμέσως κλείσαμε τη ΜΕΘ νεογνών σε νέες εισαγωγές, ενώ ελέγξαμε και τα υπόλοιπα 30 νεογνά. Διαπιστώσαμε ότι σε 12 νεογνά το μικρόβιο είχε καθίσει στον φάρυγγα και στα οπίσθια, δηλαδή είχε κάνει εποικισμό, αλλά χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή και δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ νεογνών του «Παπαγεωργίου», καθηγητής Νίκος Νικολαΐδης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του νοσοκομείου, Βασίλης Παπάς υποστηρίζει ότι για τον θάνατο του βρέφους δεν ευθύνεται αποκλειστικά το ακινετοβακτηρίδιο, το οποίο ωστόσο επιδείνωσε την κατάστασή του. Ο ίδιος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση εκ μέρους του νοσοκομείου στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νοσοκομειακής λοίμωξης. Αντιθέτως, μόλις ταυτοποιήθηκε το συγκεκριμένο μικρόβιο, η ΜΕΘ νεογνών έκλεισε.