Ερωτικές σχέσεις από τα 16….

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook


Από την ηλικία των 16 ετών αρχίζει τη σεξουαλική του δραστηριότητα ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων εφήβων. Οι ειδικοί από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν τη σεξουαλική συμπεριφορά των νέων «επικίνδυνη», καθώς η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων σε συνδυασμό με την ανεπαρκή ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις μεθόδους αντισύλληψης κρύβει σοβαρές παγίδες για την υγεία τους.

Έξι στους δέκα εφήβους πληροφορούνται για τα αντισυλληπτικά μέτρα από φίλους, ενώ τέσσερις στους δέκα από... όσα πιάνει το αυτί τους όταν βλέπουν τηλεόραση! Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη ενεργή σεξουαλική ζωή: 60% των νέων είχαν την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία πριν ενηλικιωθούν, όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία.

Παρ΄ όλα αυτά, οι σύγχρονες Ελληνίδες φαίνεται να γυρνούν την πλάτη τους στα αντισυλληπτικά χάπια: ενώ στην Ευρώπη οι γυναίκες που τα χρησιμοποιούν ως μόνιμο τρόπο αντισύλληψης φθάνουν το 22- 23%, στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 3-4% (στο σύνολο των γυναικών, ανεξαρτήτως ηλικίας). Αλλά και από αυτές που ακολουθούν τη συμβουλή του γυναικολόγου τους, φαίνεται πως οι μισές (το 54,6%) σύντομα αθετούν τις οδηγίες του, αφού σταματούν το χάπι!
Διακόπτουν
«Συχνά όμως οι γυναίκες που διακόπτουν την αντισυλληπτική μέθοδο βρίσκονται σύντομα αντιμέτωπες με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι πως οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να μείνουν έγκυοι όποτε θέλουν και όχι όποτε τύχει», υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Κρεατσάς, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, σε συνέντευξη Τύπου . Έτσι άλλωστε αιτιολογούνται και οι 60.000- 80.000 αμβλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Και παρ΄ όλο που οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως οι διακοπές των ανεπιθύμητων κυήσεων έχουν μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ο αριθμός παραμένει από τους υψηλότερους συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού μία στις πέντε Ελληνίδες καταφεύγει σε άμβλωση!

Δεδομένου όμως πως το ποσοστό της υπογονιμότητας είναι επίσης ιδιαίτερα υψηλό στη χώρα μας- σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 300.000 ζευγάρια δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί-, οι γυναικολόγοι επιμένουν πως οι αμβλώσεις εντείνουν το πρόβλημα! ΤΟ ΡΙΣΚΟ της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης δεν φαίνεται να τρομάζει τόσο πολύ τους νέους όσο τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτό είναι το συμπέρασμα των ειδικών, μετά τις απαντήσεις μαθητών λυκείου, οι οποίοι δηλώνουν σε ποσοστό 63% πως χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

«Τα προγράμματα ενημέρωσης για τις μεθόδους πρόληψης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στα ιογενή- όπως είναι ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων-, στους μαθητές Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και οι ενημερωτικές ομιλίες σε γονείς και εκπαιδευτικούς απέδωσαν καρπούς», τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού κ. Νίκος Σαλάκος.

http://www.yourbaby.gr