Τα energy drinks αυξάνουν τον κίνδυνο εξάρτησης από το αλκοόλ

Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

1254Η συχνή κατανάλωση ενεργειακών ποτών (energy drinks) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάρτησης από το αλκοόλ, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Ο κίνδυνος αποδίδεται στην καφεΐνη, την οποία συνήθως περιέχουν αυτά τα ροφήματα, για να τονώσουν τον οργανισμό, ιδίως όσων αθλούνται έντονα.

Τα ενεργειακά ποτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους νέους και ειδικότερα τους φοιτητές, οι οποίοι συχνά τα συνδυάζουν με αλκοολούχα ποτά, προκειμένου να μένουν ξύπνιοι τα βράδια που διαβάζουν για εξετάσεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Αμέλια Αρία της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, μελέτησαν περισσότερους από 1.000 νέους, κυρίως φοιτητές, οι οποίοι κατανάλωναν τουλάχιστον ένα energy drink την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι νέοι αυτοί ήταν πιθανότερο να αρχίσουν να πίνουν αλκοόλ σε νεαρότερη ηλικία, να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ κάθε φορά που έπιναν και, τελικά, σταδιακά να αναπτύξουν εξάρτηση από το αλκοόλ.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι το περιεχόμενο των ενεργειακών ποτών δεν ελέγχεται (π.χ. για την ποσότητα της καφεΐνης) και επέστησαν την προσοχή στην ανάγκη εστίασης στις πιθανές αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία από αυτά τα ροφήματα, ιδίως στους νέους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει τους κινδύνους από την μίξη energy drinks και αλκοολούχων ποτών. Η καφεΐνη επικαλύπτει την επίδραση του αλκοόλ, ώσπου ο οργανισμός να εθιστεί σε αυτό, επειδή ο χρήστης νιώθει λιγότερο μεθυσμένος από ό,τι θα ένιωθε αν δεν είχε πιει ενεργειακό ποτό.

Μια άλλη συναφής έρευνα, από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, με επικεφαλής τον Δρ Τζον Χίγκινς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι τρέχουν, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, όταν μετά την άσκηση πίνουν ενεργειακά ροφήματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα ποτά περιέχουν αρκετή ζάχαρη και περισσότερη καφεΐνη από ένα φλιτζάνι καφέ και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή αφυδάτωση.

Επίσης οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι όσοι ανακατεύουν τα ενεργειακά ροφήματα με αλκοόλ (π.χ. βότκα), εμφανίζουν αυξημένους καρδιακούς παλμούς, μεγαλύτερη αρτηριακή πίεση του αίματος και αυξημένο κίνδυνο για νοητικές διαταραχές.

Η μελέτη ενισχύει τα συμπεράσματα προηγούμενων ερευνών ότι τα ενεργειακά ποτά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα και, σε μερικές ακραίες περιπτώσεις, να οδηγήσουν σε θάνατο.

Χώρες όπως η Νορβηγία, η Δανία και η Γαλλία έχουν, για παράδειγμα, απαγορεύσει το Red Bull, όταν μια μελέτη σε αρουραίους έδειξε ότι τα πειραματόζωα που είχαν πάρει τη σχετική ουσία (ταυρίνη) που περιέχεται στο ρόφημα, έδειξαν ασυνήθιστη συμπεριφορά, όπως άγχος και αυτο-ακρωτηριασμό.

Οι Αμερικανοί ερευνητές επίσης επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι μερικές φορές οι ετικέτες των ενεργειακών ποτών δεν αναφέρουν όλα τα συστατικά τους.

Οι επιστήμονες συμβούλευσαν κυρίως όσους δεν είναι αθλητές, να μην πίνουν πάνω από ένα ενεργειακό ποτό τη μέρα, ποτέ να μην το αναμιγνύουν με αλκοόλ, καθώς επίσης να πίνουν πολύ νερό μετά την άσκηση και όχι κάποιο ενεργειακό ρόφημα.

Οι άνθρωποι με υπέρταση δεν πρέπει να πίνουν τέτοια ποτά και όσοι έχουν προβλήματα με την καρδιά τους, πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό τους, όπως είπε ο Δρ Χίγκινς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ