Οι αυστηρές δίαιτες μειώνουν τη γονιμότητα

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η απότομη απώλεια βάρους, αποτέλεσμα αυστηρής δίαιτας, μπορεί να προκαλέσει σημαντική διαταραχή της αναπαραγωγικής διαδικασίας της γυναίκας, τονίζουν έλληνες επιστήμονες με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας.

«Εάν μία γυναίκα έχει μικρότερο 10-15% του Δείκτη Μάζας Σώματος απειλείται από προβλήματα γονιμότητας, αλλά και στην περίπτωση που κυοφορήσει, θα έχει αυξημένο κίνδυνο αποβολής», εξηγεί η ενδοκρινολόγος στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Λ. Ζαπάντη.

Η διαταραχή γονιμότητας λόγω απότομης απώλειας βάρους, τονίζει η κ. Ζαπάντη, εμφανίζεται είτε με τη μορφή ανωμαλίας στον κύκλο της περιόδου και υπογονιμότητας σε ποσοστό έως 60%, είτε ως παρατεταμένη αμηνόρροια.

«Η φοβία της παχυσαρκίας που πλήττει μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού,

οδηγεί πολλές γυναίκες σε αυστηρές δίαιτες ωθεί τις γυναίκες στη νοσηρή εικόνα που έχουν ακόμη και για το φυσιολογικό σωματικό βάρος. Έτσι, ως αποτέλεσμα εμφανίζεται μία εμμονή για πιθανό ενδεχόμενο παχυσαρκίας και υιοθετούνται ακραίες διατροφικές συνήθειες», λέει η κ. Ζαπάντη.

Στις ευαίσθητες για τη γονιμότητα ηλικίες της εφηβείας αναφέρθηκε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αναπλιώτου και εξήγησε πως σε περιπτώσεις διαταραχής περιόδου, όπως είναι η μη έναρξη έως την ηλικία των 14 ετών, αλλά και συχνή εμφάνιση αιμορραγίας, οι γονείς θα πρέπει να επισκέπτονται ενδοκρινολόγο, διότι στο μέλλον μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα γονιμότητας.

Η δυσκολίες του άντρα

Ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι είναι η αποδοχή από μέρους του άντρα ότι έχει πρόβλημα γονιμότητας. «Όταν ενημερώνεις έναν άνδρα ότι έχει πρόβλημα γονιμότητας, είναι σαν να του λες ότι πέθανε κάποιος συγγενής του», λέει η κ. Σ. Νικοπούλου, διευθύντρια ΕΣΥ, επιστημονικά υπεύθυνη στο ενδοκρινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Έλενα.

Η ίδια σχολίασε πως έχει ατονήσει η ιατρική αξιολόγηση των ανδρών που έχουν υπογονιμότητα. Μάλιστα, ο έλεγχος της υπογονιμότητας, μπορεί να αποκαλύψει «κρυφές» ασθένειες στον άντρα, που μπορούν να του μειώσουν το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 5%. Κάποιες από αυτές είναι η καρδιαγγειακή νόσος καθώς και η όψιμη έναρξη υπογοναδισμού.

Πηγή: http://ygeia.tanea.gr