Καμιά έγνοια για τους πολύτεκνους

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ποια είναι η μεταχείριση που επιφυλάσσει η Πολιτεία στις 180।000 πολύτεκνες οικογένειες της Ελλάδας; Τις τόσο πολλές, αφού σύμφωνα με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων αντιπροσωπεύουν το 10% του ελληνικού πληθυσμού, αλλά και τόσο λίγες για μια χώρα που λογίζεται ως η τρίτη πιο γηρασμένη; Γήρανση που μεταξύ άλλων ενοχοποιείται για την κατάρρευση του Ασφαλιστικού;

Μάλλον ισοπεδωτική αφού, όπως καταγγέλθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη 15η Μαΐου, Διεθνή Ημέρα της Οικογένειας, καμία διαφοροποίηση, δηλαδή μέριμνα, αν και προβλέπεται από το Σύνταγμα, δεν έχει ληφθεί για τους πολύτεκνους, σε σειρά θεμάτων -ασφαλιστικών, φορολογικών- που αναγγέλλονται στο πλαίσιο των πολλών δεσμών κρατικών μέτρων με την ψευδο-επίκληση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κι αυτό, παρά τις επισημάνσεις των ιδιαιτεροτήτων από τη Συνομοσπονδία σε αρμόδιους υπουργούς.

Ετσι, όπως εξήγησε χθες ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλης Θεοτοκάτος:

**Στον νόμο για τη φορολογία ακινήτων ισχύει το ίδιο αφορολόγητο (400.000) όπως με κάποιον άγαμο.

**Καταργείται από το υπουργείο Παιδείας το καθεστώς που επέτρεπε σε πολύτεκνους εκπαιδευτικούς να διορίζονται εφόσον είχαν πάνω από τη βάση στο ΑΣΕΠ ή σ' αυτούς με πάνω από 4 παιδιά να διορίζονται αυτομάτως.

**Στα μέτρα που προβλέπονται «ένεκα» του ΔΝΤ και της Ε.Ε. θα εφαρμοστεί το ίδιο όριο φορολογίας - στα 2.920 ευρώ μικτά και για πολύτεκνους και για άγαμους.

**Η μόνη τροποποίηση που επήλθε στις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους χώρους ήταν να καταργηθεί η μείωση κατά 50% του προστίμου στους πολύτεκνους. Που στο κάτω κάτω ίσως κλείνουν έναν χώρο όχι για αναψυχή, μα για να στεγάσουν ακόμη ένα παιδί.

**Αναφορικά με τον ΛΑΦΚΑ των συνταξιούχων, όλοι μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι αφού με εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ πολύτεκνοι ή μη πλήττονται το ίδιο - αν και το ΔΝΤ δεν εξειδικεύει.

**Στα 70 άρθρα του Ασφαλιστικού δεν υπάρχει καν μνεία στους πολύτεκνους.

Με τα 30 εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύει η Ελλάδα για σχολικά βιβλία, είπε ο κ. Θεοτοκάτος, θα μπορούσε να προσλάβει τους πολύτεκνους και πολλούς άλλους αντί να καίγονται ή να πετιούνται τα βιβλία κάθε χρόνο. Γιατί στην «πλούσια» Γερμανία οι μαθητές υποχρεούνται να επιστρέφουν ετησίως τα βιβλία σε καλή κατάσταση;

Για ποια προστασία της οικογένειας μιλούμε λοιπόν σήμερα, με τα ελάχιστα επιδόματα των -ανά περίπτωση- 44 ή 190 ευρώ τον μήνα; κατήγγειλαν χθες οι πολύτεκνοι και οι οργανώσεις «Αγκαλιά», για τα δικαιώματα του αγέννητου παιδιού, και «Μητέρας Εργον».

Ερευνα για το προφίλ της πολύτεκνης μητέρας διενεργεί η ΜΚΟ «Μητέρας Εργον» και στα μέχρι στιγμής 140 ερωτηματολόγια διαφαίνεται ότι: Ο μέσος όρος αριθμού παιδιών είναι 4,7. Το 91% των μητέρων είναι έγγαμες. Το 65% έχουν ολοκληρώσει μεταλυκειακές σπουδές και το 66% εργάζονται. Το 11% είναι συνταξιούχοι. Το 23% είναι άνεργες. Το 30% είναι καθηγήτριες και το 7,6% νοσηλεύτριες. Κυριότερα αιτήματα αποτελούν η ενίσχυση μέσω επιδομάτων, μειωμένη φορολογία, επαγγελματική αποκατάσταση για γονείς και παιδιά. *

Πηγή