Πως... επιβιώνει το σεξ μετά το γάμο

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Είναι πια τεκμηριωμένο πως όσο αυξάνεται η διάρκεια της σχέσης τόσο μειώνεται η σεξουαλική επιθυμία καθώς και η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών. Συνήθως, η κορύφωση της σεξουαλικής επιθυμίας εκφράζεται στην έναρξη της σχέσης, όταν το ερωτικό πάθος είναι κυρίαρχο, και μειώνεται στη μακρόχρονη πορεία της σχέσης.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι άνδρες εμφανίζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για σεξ συγκριτικά με τις γυναίκες. Για παράδειγμα, σκέφτονται το σεξ πιο συχνά από τις γυναίκες, έχουν πιο συχνά σεξουαλικές φαντασιώσεις και πιο συχνά σεξουαλική επιθυμία.

Επίσης, όταν το ζευγάρι διαφωνεί για την επιθυμητή συχνότητα των επαφών, αυτοί που συνήθως έχουν τη μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία είναι οι άνδρες. Έχει πια τεκμηριωθεί πως η σεξουαλική επιθυμία των ανδρών διαφέρει από εκείνη των γυναικών. Οι άνδρες εστιάζουν περισσότερο στη σωματική ικανοποίηση, ενώ οι γυναίκες σε συναισθηματικές παραμέτρους της σχέσης.

Ωστόσο, ενώ η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας είναι σχεδόν αναπόφευκτη, κάποια ζευγάρια καταφέρνουν να διατηρούν υψηλά επίπεδα επιθυμίας και ικανοποίησης από τη σεξουαλική ζωή, ενώ άλλα βιώνουν σημαντική πτώση.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το 2008, προσπάθησαν να διακρίνουν τον παράγοντα που βοηθάει τα ζευγάρια να διατηρήσουν την επιθυμία τους σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι μελέτες τους κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το κλειδί βρίσκεται σε κάποιο χαρακτηριστικό της σχέσης.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν πως το κλειδί για τη διατήρηση της σεξουαλικής επιθυμίας βρίσκεται στο να θέτουν τα ζευγάρια ως σκοπό τους να βιώνουν χαρές και ωραίες στιγμές και να εξελίσσονται. Αντίθετα, ζευγάρια που εστιάζουν στο να αποφεύγουν τις συγκρούσεις ή τις δυσάρεστες στιγμές δεν καταφέρνουν να διατηρούν την επιθυμία τους σε υψηλά επίπεδα.

Με άλλα λόγια, το να προσανατολίζεται κανείς σε συμπεριφορές ή δραστηριότητες που εκτιμάται πως θα φέρουν ευχαρίστηση και θετικές εμπειρίες όχι μόνο διατηρεί την επιθυμία υψηλή στη διάρκεια του χρόνου, αλλά αυξάνει και την ικανοποίηση από τη σεξουαλική επαφή.

Αντίθετα, όταν το ζευγάρι έχει ως βασικό σκοπό την αποφυγή τυχόν αρνητικών συναισθημάτων και εμπειριών, είναι πιθανό να μη μπορέσει να διατηρήσει τη σεξουαλική επιθυμία σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, ενώ το χαρακτηριστικό αυτό της σχέσης ήταν σημαντικό για τη διατήρηση της επιθυμίας και στα δύο φύλα, ήταν μεγαλύτερη η επίδρασή του στη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών.

Φαίνεται λοιπόν πως:

- Όταν το ζευγάρι εστιάζει περισσότερο στα «θέλω» και λιγότερο στους φόβους, διατηρείται η σεξουαλική επιθυμία σε ικανοποιητικά επίπεδα και καταπολεμώνται οι αρνητικές συνέπειες του χρόνου.

- Η σεξουαλική επιθυμία των γυναικών επηρεάζεται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της σχέσης περισσότερο από των ανδρών. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες διεκδικούν μία σχέση αγάπης, όπου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική ζωή, ο ένας ακούει και σέβεται τον άλλο αντί να επικρίνει και να αδιαφορεί.

Η Εύη Κυράνα είναι ψυχολόγος Υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, και επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης



Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία