Το αντισυλληπτικό χάπι προστατεύει την υγεία

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Γυναίκες που χρησιμοποίησαν αντισυλληπτικά χάπια έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και καρδιοπάθεια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα εστίασε σε 46.000 γυναίκες για διάστημα σχεδόν 40 ετών. Ο επικεφαλής της, Καθηγητής Philip Hannaford, από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen, δήλωσε ότι προηγούμενα στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν ότι υπήρχε αυξημένος κίνδυνος από τη χρήση του χαπιού, κάτι που εξαφανίστηκε μακροπρόθεσμα. Ο ερευνητής θεωρεί πως τα νέα στοιχεία είναι ανακουφιστικά για τις γυναίκες.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από την ‘έρευνα για τα αντισυλληπτικά χάπια’ του Βασιλικού Κολλεγίου Γυναικολόγων, μιας από τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως, έρευνες σχετικά με την επίδραση του χαπιού στην υγεία.

Ο Καθηγητής δήλωσε ότι γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το χάπι αντιμετωπίζουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο νόσου, αλλά αυτό φαίνεται να υποχωρεί. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ποια είναι στην πραγματικότητα τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Η έρευνα αφού εστίασε σε μεγάλη ομάδα γυναικών για 39 χρόνια έδειξε ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στις γυναίκες που χρησιμοποίησαν το χάπι, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει μικρή μείωση κατά 12%.

Δήλωσε ότι γυναίκες που είχαν λάβει το χάπι αντιμετώπιζαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Καθηγητής πρόσθεσε ότι υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι όταν τα χρησιμοποιεί μια γυναίκα, αλλά μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με την αποφυγή του καπνίσματος, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τη συμμετοχή σε προγράμματα εξέτασης.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, αυτό που γνωρίζουμε τώρα είναι πως όταν σταματήσει η λήψη του χαπιού οι κίνδυνοι εξαφανίζονται και πολύ μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, ενώ στην πραγματικότητα ίσως να υπάρχει και μικρό όφελος. Δήλωσε πως τα αποτελέσματα της έρευνας σχετίζονταν με την πρώτη γενεά χαπιών.

Ο Καθηγητής Hannaford δήλωσε ότι τα αντισυλληπτκά χάπια έχουν αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων και οι μέθοδοι για την αξιολόγηση του κινδύνου είναι τώρα διαφορετικές. Πρόσθεσε ότι θα ήταν λάθος για αυτόν να δηλώσει ότι τα αποτελέσματα αφορούν άμεσα τα σημερινά αντισυλληπτικά χάπια, τις σημερινές γυναίκες, αλλά τα ευρήματα από τις λίγες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στα νεώτερα χάπια δείχνουν παρόμοια επίδραση με τα παλαιότερα. Επομένως, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι το γενικό όφελος από τα νεώτερα χάπια είναι το ίδιο καλό, κατέληξε.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Medical Journal’.

iatronet