Η πλήξη βλάπτει σοβαρά την υγεία

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Μπορεί κάποιος να βαρεθεί μέχρι θανάτου;

Ειδικοί δήλωσαν ότι ενδεχομένως όσο περισσότερη πλήξη νιώθει κάποιος τόσο πιθανότερο είναι να πεθάνει πρόωρα.

Οι Annie Britton και Martin Shipley, από το University College του Λονδίνου, προειδοποιούν ότι η πλήξη από μόνη της δεν σκοτώνει αλλά μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί σύμπτωμα άλλων επικίνδυνων συμπεριφορών όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα, η λήψη φαρμάκων ή η ύπαρξη ψυχολογικών προβλημάτων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν μεταξύ του 1985 και 1988 από 7.500 δημόσιους υπαλλήλους ηλικίας 35 έως 55 ετών. Οι δημόσιοι υπάλληλοι ρωτήθηκαν αν είχαν αισθανθεί πλήξη στη δουλειά τον προηγούμενο μήνα. Οι ερευνητές κατέγραψαν πόσοι από τους συμμετέχοντες πέθαναν μέχρι τον Απρίλιο του 2009. Όσοι ανέφεραν ότι αισθάνονταν μεγάλη πλήξη στη δουλειά είχαν δυόμιση φορές περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιαγγειακό πρόβλημα σε σχέση με όσους δεν ανέφεραν πλήξη. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου, όπως η φυσική δραστηριότητα και ο βαθμός απασχόλησης, μειώθηκε η επίδραση.

Άλλοι ειδικοί δήλωσαν ότι ενώ η έρευνα είναι προκαταρκτική, η σχέση μεταξύ της πλήξης και των αυξημένων προβλημάτων στην καρδιά είναι πιθανή, αν όχι άμεση.

Ο Dr. Christopher Cannon, του Πανεπιστημίου του Harvard, δήλωσε ότι κάποιος που νιώθει πλήξη μπορεί ενδεχομένως να μην κινητοποιείται να τρώει καλά, να ασκείται και να ακολουθεί υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτά ενδεχομένως καθιστούν πιο πιθανή την εμφάνιση καρδιαγγειακού κινδύνου. Πρόσθεσε, ότι αν η πλήξη τελικά συνδέεται με την κατάθλιψη, δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν οι άνθρωποι αυτοί ήταν περισσότερο ευάλωτοι σε καρδιακή προσβολή.

Η κατάθλιψη έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια. Επιπλέον, ο ερευνητής δήλωσε ότι είναι πιθανό όταν οι άνθρωποι νιώθουν πλήξη να απελευθερώνονται επικίνδυνες ορμόνες στον οργανισμό που δημιουργούν πίεση στην καρδιά. Οι Britton και Shipley δήλωσαν ότι η πλήξη ενδεχομένως δεν είναι τόσο θανατηφόρα από μόνη της.

Η κατάσταση της πλήξης σχεδόν σίγουρα συνυπάρχει με άλλους παράγοντες κινδύνου, δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό όσοι νιώθουν πλήξη να έχουν επίσης φτωχή υγεία. Άλλοι δήλωσαν ότι η πλήξη ενδεχομένως είναι το ίδιο επικίνδυνη με το στρες. Η πλήξη δεν είναι ακίνδυνη, δήλωσε η Sandi Mann,του Πανεπιστημίου Central Lancashire που μελετά το θέμα.

Πρόσθεσε ότι η πλήξη συνδέεται με την καταστολή του θυμού, που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να καταστείλει τη φυσική ανοσία του οργανισμού. Άνθρωποι που νιώθουν πλήξη, επίσης τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και αλκοόλ και πιθανόν δεν καταναλώνουν καρότο και μπαστουνάκια σέλερι. Παρόλα αυτά, η Mann δήλωσε ότι μόνο όσοι εμφανίζουν χρόνια πλήξη θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς όλοι νιώθουν πλήξη πότε- πότε.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘International Journal of Epidemiology’.

iatronet.gr