Καθυστερεί η έναρξη της εφηβείας στα παχύσαρκα αγόρια

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η παχυσαρκία οδηγεί σε καθυστερημένη έναρξη εφηβείας στα αγόρια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Joyce M. Lee, του Πανεπιστημίου του Michigan, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι η σχέση μεταξύ του σωματικού λίπους και της έναρξης της εφηβείας δεν είναι ίδια για αγόρια και κορίτσια. Πρόσθεσε ότι ανακάλυψε πως το αυξημένο λίπος στο σώμα σχετίζεται με καθυστερημένη έναρξη εφηβείας στα αγόρια, το αντίθετο από αυτό που φάνηκε στα κορίτσια, καθώς τα κορίτσια με αυξημένο σωματικό βάρος έχουν την τάση να αναπτύσσονται νωρίτερα παρά αργότερα.

Η Lee και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία 401 αγοριών από διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο 10 περιοχών της χώρας. Τα αγόρια γεννήθηκαν το 1991 και το βάρος και ύψος τους καταγράφηκαν από την ηλικία των 2 ετών έως τα 12. Τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι εμφανίστηκε αργότερα η έναρξη της εφηβείας σε ποσοστό 7% των αγοριών με χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, στο 13,3% των αγοριών με μέτριο Δείκτη Μάζας Σώματος και στο 14% των αγοριών με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος.

Την περασμένη εικοσαετία τα ποσοστά παχυσαρκίας στις ΗΠΑ έχουν διπλασιαστεί αναδεικνύοντας τη σημασία της κατανόησης της επίδρασης του υπερβάλλοντος λίπους στην ανάπτυξη των παιδιών, δήλωσε η ερευνήτρια.