Οι καταπραϋντικές ιδιότητες του χαμομηλιού

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Αισθάνεστε αγχωμένοι; Δοκιμάστε χαμομήλι. Το παραδοσιακό φάρμακο είναι γνωστό από χρόνια αλλά πόση αλήθεια κρύβει αυτή η εικασία;

Οι Michael Van Ameringen και Beth Patterson εστίασαν στην πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη έρευνα για το χαμομήλι ως αγωγή κατά της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Journal of Clinical Psychopharmacology,' αναφέρει ότι θεραπεία με απόσταγμα χαμομηλιού φάνηκε να είναι αποτελεσματική στη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ελαφριάς ή μέτριας μορφής. Ασθενείς που έπασχαν από αγχώδη διαταραχή έλαβαν είτε χαμομήλι είτε εικονικό φάρμακο. Όσοι έλαβαν χαμομήλι εμφάνισαν σημαντική αλλαγή στην ένταση της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το χαμομήλι ενδεχομένως έχει μέτριες ιδιότητες κατά του πανικού σε ασθενείς με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί σε όσους αρνούνται την παραδοσιακή φαρμακοθεραπεία.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά γιατί πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή δεν θεωρούν το άγχος τους ως πάθηση, επομένως είναι συνήθης η αυτοδιάγνωση και επιλογή φαρμάκων από τον ασθενή με εναλλακτική χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, δήλωσε ο ερευνητής.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η σημασία της έρευνας έγκειται στο ότι το 'φυσικό φάρμακο' δοκιμάστηκε σε επιστημονική έρευνα σε αντίθεση με άλλα.

http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=10811