Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία του AIDS

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ένα μεγάλο βήμα μπροστά στην έρευνα για την καταπολέμηση του AIDS έκαναν Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές, αφού κατάφεραν να δημιουργήσουν την τρισδιάστατη δομή του ενζύμου που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον πολλαπλασιασμό του ιού του AIDS στον οργανισμό.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Harvardκαι Imperial College στο Λονδίνο δημιούργησαν τον πρώτο τρισδιάστατο χάρτη της ιντεγκράσης, του ενζύμου που χρησιμοποιεί ο HIV για να εισάγει αντίγραφα του γενετικού του υλικού μέσα στο ανθρώπινο DNA.

Με αυτόν τον τρόπο «κρύβεται» και αναπαράγεται ακόμη και εάν τα φάρμακα φέρονται να έχουν εξολοθρεύσει όλο το ιικό φορτίο.

Η τρισδιάσταση απεικόνιση του ενζύμου αναμένεται να αποκαλύψει τις μοριακές θέσεις στις οποίες θα μπορούσαν να συνδέονται νέα φάρμακα κατά του AIDS.

Στη διάθεση των γιατρών υπάρχουν ήδη φάρμακα που αναστέλλουν την ιντεγκράση, μέχρι σήμερα όμως οι επιστήμονες αγνοούσαν πώς ακριβώς δρουν.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνική της κρυσταλλογραφίας με περίθλαση ακτίνων Χ, μια παλιά μέθοδο με την οποία είχε προσδιοριστεί τη δεκαετία του 1950 η τρισδιάστατη δομή του DNA.

Η κρυσταλλογραφία απαιτεί όμως τη δημιουργία κρυστάλλων του υπό εξέταση μορίου, διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα και με καθόλου εγγυημένα αποτελέσματα.

Στην τελευταία μελέτη απαιτήθηκαν 40.000 δοκιμές μέχρι να σχηματιστεί ένας κρύσταλλος επαρκούς μεγέθους, και η ιντεργκάση που κρυσταλλώθηκε δεν προήλθε από τον ίδιο τον HIV, αλλά από έναν συγγενικό ρετροϊό.

Αφού ολοκλήρωσαν αυτό το πρώτο στάδιο, οι ερευνητές δοκίμασαν πάνω στους κρυστάλλους δύο φάρμακα που αναστέλλουν την ιντεργκάση και κατάφεραν, για πρώτη φορά, να δουν πού ακριβώς συνδέονται οι αναστολείς και πως μπλοκάρουν τη δράση της.

Ο τρισδιάστατος χάρτης, ελπίζουν, θα αποκαλύψει μοριακούς στόχους της πρωτεΐνης στους οποίους θα συνδέεται στο μέλλον μια νέα γενιά φαρμάκων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.