Σύγχυση για τη χρησιμότητα της βιταμίνης D

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ορισμένοι καταναλωτές και γιατροί είναι πεπεισμένοι πως η βιταμίνη D βοηθά μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από κάποιες συγκεκριμένες ασθένειες, παρότι κάτι τέτοιο δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά.
Πολλοί ερευνητές, δε, εκτιμούν ότι τα συμπληρώματα της βιταμίνης D, ή αλλιώς βιταμίνης του ήλιου, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της σκλήρυνσης κατά πλάκαν, του διαβήτη και των καρκίνων του στήθους και του προστάτη.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές προέρχονται από παρατηρήσεις των γιατρών, αφού δεν γίνονται σχετικές κλινικές έρευνες εξαιτίας του ότι κοστίζουν πολλά και οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν τα διαθέτουν, καθώς οι βιταμίνες δεν προσφέρονται για «πατέντα».

Οι παρατηρήσεις των γιατρών προέρχονται από το γεγονός ότι η άνθηση των παραπάνω ασθενειών καταγράφεται στις βόρειες χώρες, όπου υπάρχει λίγος ήλιος και επομένως, οι άνθρωποι απορροφούν ελάχιστη βιταμίνη D, σύμφωνα με τον Reinhold Vieth, ειδικό καθηγητή διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστήμονα στο χώρο της βιταμίνης.

Έως σήμερα, πάντως, οι αρχές του Καναδά παραμένουν συντηρητικές στις συστάσεις τους.
Ο καθηγητής Vieth, μάλιστα, συνιστά δόση βιταμίνης 4000 IU ημερησίως, η Καναδική Αντικαρκινική Εταιρεία 1000 IU, ενώ η Υπηρεσία Υγείας του Καναδά 400 IU για άτομα άνω των 50 ετών.

express.gr