Παιχνίδια για να κάνετε με το μωρό σας τον πρώτο χρόνο

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Αλλαγή πάνας - διάλειμμα για χαδάκια
Παρατείνετε τη διαδικασία αλλαγής της πάνας, λέγοντάς του τραγουδάκια τη στιγμή που το καθαρίζετε, παίζοντας με τα ποδαράκια του και φιλώντας το στην κοιλίτσα! Απλώστε μια πετσέτα και αφήστε το να απολαύσει τον κόσμο χωρίς πάνα, αφού προηγουμένως βεβαιωθείτε ότι n θερμοκρασία του δωματίου το επιτρέπει. Σκεπάστε το με μια πάνα και απολαύστε το να κλοτσάει ξανά και ξανά!

Η απόλαυση του ρηλάξ
Χρησιμοποιήστε το καθισματάκι με απαλή κλίση, δέστε το μωρό και πιάστε κουβεντούλα. Κάντε το κλασικό «κου πε-πε», μιλάτε του απαλά, χαμογελάστε, επαναλάβετε τους ήχους που βγάζει, χαϊδέψτε το!

Χορέψτε το στα γόνατα
'Οταν πια μπορεί να κρατάει όρθιο το κεφάλι του και η πλάτη του είναι σταθερή, καθίστε το στο γόνατό σας και χορέψτε το τραγουδώντας του. Αν το ρεπερτόριό σας σε παιδικά τραγούδια δεν είναι πλούσιο, να n ευκαιρία για να αυτοσχεδιάσετε! Η κινητή κούνια που λέγεται μάρσιπος
Οι κινήσεις λικνίσματος που προκαλούνται με τις αναπηδήσεις ή τη μεταφορά του μωρού με μάρσιπο ακόμη και την ώρα που κάνετε ελαφρές εργασίες στο σπίτι n έναν περίπατο, το ηρεμούν όταν είναι ανήσυχο. Επιπλέον, νιώθει τους παλμούς της καρδιάς σας και αισθάνεται ασφάλεια. Σε σύντομο χρόνο μπορεί να το αισθανθείτε πιο βαρύ λαμβάνοντας έτσι το μήνυμα ότι αποκοιμήθηκε.

Φτερό στον άνεμο
'Ενα μικρό φτερό που θα το φυσάτε και θα το παρακολουθεί καθώς πέφτει θα του κρατήσει ευχάριστη συντροφιά. Την ίδια ευχαρίστηση θα νιώσει και αν δει μικροσκοπικές φιγούρες να αιωρούνται πάνω από το κρεβατάκι του. Υπάρχουν τέτοιες μικρές φιγούρες που βγάζουν και τρυφερούς ήχους όταν γυρίζουν.

Ενας καθρέφτης στα μέτρα του
'Ενας καθρέφτης τοποθετημένος κοντά στο κεφάλι του θα αντανακλά όχι μόνο το φως αλλά και το είδωλό του που κουνιέται. Μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικούς καθρέφτες για μωρά που είναι δυνατό να τοποθετηθούν μέσα στο κρεβάτι του. Διαφορετικά μπορείτε να στερεώσετε ένα γυάλινο καθρέφτη στον τοίχο δίπλα του. Ακόμη, αν στερεώσετε γερά καθρεφτάκια στο κάτω μέρος του τραπεζιού και το αφήσετε να δημιουργήσει τη δική του κρυψώνα, πιθανό να τη διατηρήσει για αρκετά χρόνια αργότερα!

Ενα κουτί για λιλιπούτειους!
'Οσο πιο μικροί είναι οι χώροι στους οποίους βρίσκονται τα μικρά σας τόσο πιο άνετα νιώθουν! Χρησιμοποιήστε ένα χαρτοκιβώτιο, βάλτε μέσα μαζί με την αγαπημένη του κουβερτούλα παιχνιδάκια ή ένα μικρό μαξιλάρι.

Πάρκο για όλα τα γούστα
Είναι ένας χώρος στον οποίο μπορείτε να αφήσετε το μωρό σας χωρίς άγχος. Μπορεί να γίνει η φωλίτσα του μέσα στην οποία θα συγκατοικούν μαζί του αρκουδάκια και ακίνδυνα αντικείμενα κατάλληλα για να τα βάζει στο στόμα.

Μπουσουλίστε μαζί του!
Δοκιμάστε την εμπειρία να βλέπεις τον κόσμο από το πάτωμα! Κάντε του παρέα στο μπουσούλισμα, μιμηθείτε τις κινήσεις του, αφήστε το να σας περάσει και επικροτήστε το για την προσπάθειά του να κινηθεί γρήγορα.

Μπάνιο για όλες τις εποχές
Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του νερού και του δωματίου και δημιουργήστε μια άκρως καλοκαιρινή ατμόσφαιρα μέσα στο μπάνιο. Ελέγχετε ανά πάσα στιγμή τις κινήσεις του μικρού σας για να μην γλιστρήσει και ρίξτε στο... κύμα σφουγγαράκια και άλλα αντικείμενα που επιπλέουν στο νερό. Τσαλαβουτήστε τα χέρια σας μέσα στο νερό και θα δείτε ότι θα σας ακολουθήσει. Παρατείνετε την ώρα του μπάνιου αφιερώνοντάς του περισσότερο χρόνο για παιχνίδι. Αμέσως μετά θα έχει έναν ήσυχο ύπνο.

Στράτα - στρατούλα
Γενιές και γενιές έχουν μεγαλώσει έχοντας στα αφτιά τους τα λογάκια της μαμάς που κρατάει το μωρό από τους ώμους και το περπατάει. 'Ενας αλησμόνητος ρυθμός, αναλλοίωτος στο χρόνο! Κρατήστε την παράδοση και κάντε το κι εσείς στο παιδί σας!

'Οταν χορεύουν τα φύλλα
Εκμεταλλευτείτε τις μέρες που φυσάει. Πάρτε το μωρό σας αγκαλιά και παρακολουθήστε τον ξέφρενο ρυθμό των φύλλων.

Ζητήστε του να σας χαρίσει ένα χορό
Επιλέξτε μια απαλή μουσική και λικνιστείτε στους ρυθμούς της έχοντας τον μικρό παρτενέρ στην αγκαλιά σας. Θα αγαπήσει πολύ τη μουσική γιατί θα την έχει συνδέσει με την τρυφερή σας αγκαλιά.

Ξυπόλυτες αισθήσεις
Απελευθερώστε το από παπούτσια και κάλτσες και αφήστε το να κυκλοφορήσει ξυπόλητο. Αν Φοβάστε ότι τα ποδαράκια του θα κρυώσουν, φορέστε του κάλτσες αρκεί να μην το αφήσετε να κινηθεί σε φρεσκογυαλισμένο πάτωμα. Παίξτε με τα δαχτυλάκια του ποδιού του και πιάστε... κουβεντούλα. Θα σας παρακολουθήσει με ενδιαφέρον.

Και ένα και δύο και τρία βηματάκια...
Αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο για να ενθαρρύνετε το μωρό να περπατήσει. Σταθείτε στο ύψος του, ανοίξτε διάπλατα την αγκαλιά σας και προσκαλέστε το να έρθει! 'Οσο το βλέπετε να κάνει βηματάκια, κάντε ένα βήμα πίσω κι αφήστε το να πέσει στην αγκαλιά σας. Μέρα με τη μέρα θα βελτιώνει την ισορροπία αλλά και τη σιγουριά του.

Αυτό το συρτάρι ποιος θα το αδειάσει;
Στα μικρά παιδιά αρέσει να αδειάζουν ντουλάπια και συρτάρια. Εκμεταλλευτείτε αυτές του τις αδυναμίες και δώστε του να ψαχουλέψει, να ανακατέψει και να αδειάσει ένα συρτάρι με αθώα αντικείμενα (ρούχα. παιχνίδια) που έτσι κι αλλιώς χρειάζονται τακτοποίηση.

Κούκου - τσα!
Κλείστε το πρόσωπό σας με τις παλάμες σας και... κρυφτείτε: Πού πήγε η μαμά; Κούκου-τσα! Κρύψτε πίσω από την πλάτη σας το αγαπημένο του αρκουδάκι ή ένα άλλο παιχνίδι και εμφανίστε το! 'Ο,τι κι αν κρύβετε και το εμφανίζετε σε λίγο ξανά το ξετρελαίνει. 'Ενα κοινωνικό μωρό μπορεί να παίξει αυτό το παιχνίδι με οποιονδήποτε και για όση ώρα αντέχει!

Μπάλα η παιχνιδιάρα
Κάθεται στον ποπό του με ανοιχτά ποδαράκια κι εσείς απέναντί του. Κυλήστε μια μπάλα μεσαίου μεγέθους (τόπι) προς το μέρος του για να την πιάσει. Σε λίγο θα μπορεί να σπρώχνει το τόπι προς το μέρος σας και να εκφράζει τον ενθουσιασμό του όταν σας βλέπει να το πιάνετε και πάλι από την αρχή.

Πηγή: