Πληθαίνουν οι παιδικές φωνές που ζητούν βοήθεια από τους ειδικούς

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Παιδάκια ως έξι ετών καλούν πλέον (προφανώς με προτροπή συγγενικού προσώπου) την τηλεφωνική γραμμή 1056 για να καταγγείλουν κυρίως παραμέληση, εγκατάλειψη, κακοποίηση εις βάρος τους και να ζητήσουν από τους ειδικούς του Χαμόγελου του Παιδιού τη βοήθειά τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση παιδιού, που τηλεφώνησε προκειμένου να πει ότι ήταν μόνο του στο σπίτι και ότι οι γονείς του αργούν πολύ να επιστρέψουν, με αποτέλεσμα να μην τους βλέπει όσο θα ήθελε.

Οι ειδικοί, με τη συναίνεση των γονέων του, επισκέφτηκαν το νήπιο και διαπίστωσαν ότι συν τοις άλλοις ήταν ξυλοκοπημένο πρόσφατα. Όταν οι λειτουργοί του Χαμόγελου του Παιδιού εξήγησαν στο μικρό ότι έχει δικαιώματα, τα οποία οφείλει να σέβεται ο πατέρας του η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «Το ξέρω, αλλά δεν θέλω να πάει ο μπαμπάς μου φυλακή. Δεν θέλω να χάσω τον μπαμπά μου. Αγαπώ τους γονείς μου».

Συχνά, λοιπόν, τα ίδια τα παιδιά θέλουν να προστατεύσουν τους γονείς τους και να μην τους φανερώσουν τους φόβους ή τις ενστάσεις τους για να μην τους στενοχωρήσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ανήλικοι, ειδικά στην εφηβεία όταν αντιμετωπίζουν ενδο-οικογενειακά ζητήματα, φεύγουν από το σπίτι τους.


Εξάλλου, υπάρχουν και οι περιπτώσεις παιδιών που τριγυρνούν μόνα στους δρόμους, μακριά από τους γονείς τους, χωρίς να ξέρουν πώς να επιβιώσουν. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί δεκάχρονο αγόρι από το Αφγανιστάν που βρέθηκε από την αστυνομία να περιφέρεται χωρίς συνοδεία στους δρόμους του Περιστερίου. Έπειτα από μεσολάβηση του Χαμόγελου του Παιδιού, αποκαλύφθηκε πως οι γονείς του ανήλικου έδωσαν μια μικρή περιουσία σε λαθρέμπορο, προκειμένου να οδηγήσει το παιδί από την πατρίδα τους στην Αγγλία, όπου ζει και εργάζεται ο μεγάλος γιος της οικογένειας. Ωστόσο, ο εγκληματίας εξαπάτησε την οικογένεια και το αγοράκι, αφήνοντάς το στους δρόμους όχι του Λονδίνου, αλλά του… Περιστερίου. Τελικά, χάρη στην παρέμβαση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, ο ανήλικος Αφγανός προσωρινά φιλοξενείται σε έναν από τους ξενώνες της περιμένοντας να έρθει ο μεγάλος του αδελφός για να τον πάρει στην Αγγλία.

Σε κάθε περίπτωση, η τηλεφωνική γραμμή 1056, που λειτουργεί με τη συγχρηματοδότηση μεγάλης ιδιωτικής επιχείρησης με σπάνιο φιλανθρωπικό έργο, χωρίς χρέωση όλο το 24ωρο καθημερινά, ακόμη και τις αργίες, παρουσιάζει μεγάλη επιτυχία με την πάροδο των χρόνων. Ειδικότερα, ο αριθμός των κλήσεων που δέχεται το τηλεφωνικό κέντρο έχει τριπλασιαστεί αγγίζοντας τις 341.000 το 2009.

Ανάλογη δράση με το «Χαμόγελο» αναπτύσσει και η Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου με τη νέα τηλεφωνική γραμμή, το 116111 (αστική χρέωση) που εγκαινιάστηκε και επίσημα χθες, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων εν όψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Παιδί. Σε αυτήν την πανελλαδική γραμμή με την οποία επιτελείται εξίσου λαμπρό κοινωνικό έργο μπορούν να καλούν -από σταθερό τηλέφωνο από τις 2.30 μ.μ. έως νωρίς το βράδυ προς το παρόν- παιδιά, έφηβοι και ενήλικοι που επιθυμούν να μιλήσουν για θέματα που αφορούν στην ψυχική υγεία τους.


Πηγή