Γονίδια εκτός ελέγχου κρύβονταν πίσω από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η υπερλειτουργία δύο γονιδίων που μέχρι σήμερα δεν είχαν συνδεθεί με τον καρκίνο ευθύνεται για την πλειονότητα των περιστατικών «πολύμορφου γλοιοβλαστώματος», μιας ιδιαίτερα επιθετικής μορφής όγκου στον εγκέφαλο.

«Η αναγνώριση των γονιδίων C/EPB και Stat3 ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς, καθώς τα γονίδια αυτά δεν είχαν συνδεθεί προηγουμένως με τον καρκίνο του εγκεφάλου» δήλωσε στο BBC ο Αντόνιο Ιαβαρόνε, επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Όπως εξήγησε, τα δύο αυτά γονίδια ενεργοποιούν με τη σειρά τους εκατοντάδες άλλα, μετατρέποντας τα εγκεφαλικά κύτταρα σε καρκινικά κύτταρα που μεταναστεύουν και δημιουργούν μεταστάσεις.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό Nature.

Η παθολογική μορφή των γονιδίων C/EPB και Stat3 ανιχνεύθηκε στο 60% των ασθενών με γλοιοβλάστωμα που εξετάστηκαν. Οι φορείς των παθολογικών γονιδίων ήταν μάλιστα περίπου δύο φορές πιθανότερο να πεθάνουν τις πρώτες 140 εβδομάδες μετά την αρχική διάγνωση.

Επιπλέον, η πειραματική απενεργοποίηση των δύο γονιδίων σε καλλιέργειες κυττάρων γλοιοβλαστώματος εμπόδισε πλήρως την ικανότητά τους να σχηματίζουν όγκους όταν εισάγονται με ένεση στον οργανισμό πειραματόζωων.

«Τα ευρήματά μας σημαίνουν ότι η ταυτόχρονη καταστολή των δύο γονιδίων, με χρήση ενός συνδυασμού φαρμάκων, θα μπορούσε να είναι μια ισχυρή θεραπευτική προσέγγιση για αυτούς τους ασθενείς, για τους οποίους δεν υπάρχει σήμερα ικανοποιητική θεραπεία» ελπίζει ο Δρ Ιαβαρόνε.

Newsroom ΔΟΛ