Θα κανετε το νέο εμβόλιο; Πείτε όχι στα παυσίπονα!

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τα άτομα που πρόκειται να εμβολιαστούν έναντι της νέας γρίπης, καλό θα είναι να αποφεύγουν τη λήψη παυσίπονών όπως είναι το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (όπως η ασπιρίνη και το σαλοσπίρ, νεοσπίρ, αλμοντίν, καλμόλ, λαλμαλίν) και παρακεταμόλη (όπως ντεπόν, αναντίν, αποτέλ, μπουσκοπάν, λοναρίντ, ντολάλ) δύο εβδομάδες πριν και μετά τον εμβολιασμό, συνιστούν Αμερικανοί ερευνητές, αφού υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις πως τα παυσίπονα αυτά μειώνουν την παραγωγή αντισωμάτων.

«Αν παίρνετε σαλικυλικά συστηματικά, όπως συμβαίνει με πολλούς ανθρώπους που ακολουθούν αγωγή για καρδιοπάθεια, ή παρακεταμόλη για τον πόνο και τον πυρετό, και κάνετε το εμβόλιο της γρίπης, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να μην έχετε καλή ανοσολογική απόκριση» προειδοποιεί ο Τσαρλς Μπράουν, επικεφαλής της νέας μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι.

«Τα φάρμακα αυτά αναστέλλουν τη δράση του ενζύμου COX-1, το οποίο δρα στους ιστούς όλου του σώματος. Διαπιστώσαμε ότι αν κανείς μπλοκάρει το COX-1, ενδέχεται να μειωθεί η ποσότητα των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός» εξηγεί.

Τα ένζυμα της οικογένειας COX παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ανοσολογικών και φλεγμονωδών αντιδράσεων, αν και οι λειτουργίες τους δεν είχαν διαλευκανθεί πλήρως.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται και από τα μη στεροειδή αντιφλεμονώδη που αναστέλλουν το ένζυμο COX-2.

Η έρευνά του, που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα, δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Immunology.