Άμεση απαγόρευση επικίνδυνων μπιμπερό

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Την άμεση απαγόρευση κυκλοφορίας των μπιμπερό που περιέχουν τη χημική ουσία bisphenol A και της χρήσης της σ’ αυτά που θα κατασκευάζονται εφεξής ζητούν Βρετανοί επιστήμονες, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι συνδέεται με τον καρκίνο του στήθους. Το εν λόγω χημικό, που είναι γνωστό και ως BPA, χρησιμοποιείται ευρέως στα πλαστικά και έχει προκαλέσει ήδη την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας τόσο στον Καναδά όσο και στις ΗΠΑ, όπου οι αρμόδιες αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες για την ασφάλειά του.

«Στον πρώτο χρόνο της ζωής τους τα μωρά δεν έχουν την ικανότητα να αποβάλλουν το BPA από τον οργανισμό τους το ίδιο γρήγορα με τους ενηλίκους» τόνισε ο Βαϊβιάν Χάουαρντ του Ulster University σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ακόμα ότι το ενδοκρινολογικό σύστημα των μωρών είναι πολύ ευάλωτο σε ήπιες αλλοιώσεις, που μπορεί να αυξήσουν μελλοντικά τις πιθανότητές τους να εμφανίσουν καρκίνο ή άλλες χρόνιες παθήσεις. «Η απαγόρευση της χρήσης BPA στα μπιμπερό θα ήταν μια λογική αντίδραση» επισήμανε.

Παράλληλα, ομάδα επιστημόνων από πανεπιστήμια σχεδόν όλης της Βρετανίας έστειλαν επιστολή στον υπουργό Υγείας της χώρας παρακινώντας την κυβέρνηση να δράσει από κοινού με άλλες κυβερνήσεις, ώστε να απαγορευτεί αμέσως η χρήση του BPA από προϊόντα που σχετίζονται με το φαγητό των μικρών παιδιών.

Πηγή