Η πείνα οδηγεί σε κανιβαλισμό τη λευκή αρκούδα

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Το περιστατικό κατεγράφη στις αρχές του Δεκέμβρη και έχει προκαλέσει προβληματισμό μεταξύ των επιστημόνων, καθώς κάποιοι το συνδέουν με την κλιματική αλλαγή ενώ κάποιοι άλλοι απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο...

Η αρσενική πολική αρκούδα, που βλέπουμε στη φωτογραφία, σέρνει τα απομεινάρια από ένα αρκουδάκι γκρίζλι, το οποίο νωρίτερα σκότωσε και έφαγε αφού πρώτα κατάφερε να το αποκόψει από τη μητέρα του. Η επίθεση έγινε στο Κόλπο Χάντσον του Καναδά, και αποτελεί ένα από τα πολλά περιστατικά κανιβαλισμού, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει ποσοστό ρεκόρ.

Μια αρκούδα να τρώει μια άλλη αρκούδα!!!
Ακτιβιστές θεωρούν ότι οι αρκούδες αναγκάζονται να κυνηγούν αρκούδες, επειδή δεν μπορούν να βρουν τα συνήθη θηράματα λόγω κλιματικής αλλαγής. Η αργή πήξη των πάγων στον αρκτικό κύκλο, περιορίζει το κυνηγετικό πεδίο της πολικής αρκούδας, και η αναζήτηση φωκιών που αποτελούν και τη βασική πηγή διατροφής της, γίνεται σχεδόν αδύνατη.

Κυριολεκτικά λιμοκτονούν και αναγκάζονται να κυνηγήσουν όλο και πιο νότια, μη διστάζοντας να σκοτώσουν ακόμη και ζώα που ανήκουν στο ίδιο είδος.
Κάποιοι πάντως ντόπιοι – Εσκιμώοι διαφωνούν με αυτήν την εξήγηση. Ο Jose Kusugak επικεφαλής Συλλόγου Εσκιμώων, απορρίπτει τη σύνδεση του κανιβαλισμού με τη κλιματική αλλαγή. «Έγινε μεγάλο θέμα η επίθεση μιας αρσενικής αρκούδας σε ένα αρκουδάκι, και κάποιοι προσπαθούν να το συνδέσου με την κλιματικά αλλαγή» λέει ο κ. Kusugak και προσθέτει: «Καταγράφεται ως παράταιρο κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό».

Είναι γεγονός πως τα αρσενικά, σκοτώνουν τα μικρά των θηλυκών, ώστε να τα αναγκάσουν να ζευγαρώσουν και πάλι. Όμως αυτό καταγράφεται σε περιόδους ζευγαρώματος και μόνο μεταξύ ζώων που ανήκουν στον ίδιο τύπο μιας ράτσας.
Πηγή