Παιδιά ενός κατώτερου θεού

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Πάνω από 60.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται πως έχουν μολυνθεί μέχρι σήμερα από τον ιό του AIDS. Σύμφωνα με τις στατιστικές, σε παγκόσμια κλίμακα περίπου 25.000.000 ζωές έχουν χαθεί εξαιτίας του.

Την ίδια στιγμή η UNAIDS υπολογίζει πως 2.000.000 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό μέσα στο 2008, ενώ 33.400.000 ψυχές «μολυσμένες» από τη φονική ασθένεια ζουν απομονωμένες στο κοινωνικό περιθώριο.

Εν έτει 2009 -εκτός της υποσαχάριας Αφρικής, που κυριολεκτικά υποφέρει από την ασθένεια- και σε άλλες περιοχές του πλανήτη οι επιπτώσεις της ασθένειας στον παγκόσμιο πληθυσμό είναι μεγάλες.

Στην πόλη Φουγιάνγκ της κεντρικής Κίνας, για παράδειγμα, η κοινωνία αποφάσισε να κρατήσει απομονωμένα από τον... υγιή πληθυσμό της τα παιδιά εκείνα που είχαν την ατυχία να γεννηθούν από γονείς που τους μετέδωσαν την ασθένεια. Ζώντας κλεισμένα σε ορφανοτροφείο, προσπαθούν πλέον να συμβιβαστούν με τη μοίρα τους και να διακρίνουν ίχνη ελπίδας για το μέλλον - που δεν διαγράφεται και τόσο ευοίωνο.

Αν και πέρσι το επίσημο κράτος, διά του προέδρου Χου Ζιντάο, προσπάθησε να έλθει πιο κοντά σε αυτά τα εγκαταλειμμένα παιδιά (με αφορμή, βέβαια, την περσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και παρόντων των κρατικών μέσων ενημέρωσης), στην πραγματικότητα δεν έχει κάνει τίποτε άλλο για να τα βοηθήσει ουσιαστικά.

Ετσι, το μέλλον τους στηρίζεται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, που προσπαθούν να τους παρέχουν καθετί απαραίτητο: από φαγητό και εκπαίδευση μέχρι φαρμακευτική περίθαλψη. Παρ’ όλα αυτά όμως, συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα, που κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με τη λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής τους.

Μόνο στην Κίνα σήμερα οι φορείς του HIV υπολογίζονται στους 740.000, εκ των οποίων οι 100.000 θεωρούνται μελλοθάνατοι. Επίσης, περί τα 10.000 παιδιά στη χώρα είναι θετικά στον ιό.

Πηγή: