Ένοχο το αλάτι για εμφράγματα και εγκεφαλικά

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Είναι γνωστό ότι το πολύ αλάτι στο φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλωθεί υπέρταση. Τώρα, νέα μελέτη δείχνει πως η αυξημένη κατανάλωση άλατος «μεταφράζεται» σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μία ανάλυση προγενέστερων μελετών που δημοσιεύθηκε στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση», έδειξε ότι αύξηση της τάξης των 5 γραμμαρίων στην καθημερινή πρόσληψη άλατος σημαίνει αύξηση κατά 23% των κρουσμάτων εγκεφαλικού και κατά 17% των κρουσμάτων καρδιοπάθειας, περιφερικής αγγειοπάθειας και άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η ανάλυση αναφέρει πως, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε ενήλικος πρέπει να καταναλώνει έως 5 γραμμάρια αλάτι την ημέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος ενήλικος στις χώρες της Δύσης (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) καταναλώνει τη διπλάσια ποσότητα. Στην ανάλυση συμπεριελήφθησαν 13 παλαιότερες μελέτες, στις οποίες είχαν λάβει μέρος συνολικά 170.000 εθελοντές.

Οι ερευνητές υπολόγισαν πως αν μειωθεί στο μισό η μέση κατανάλωση άλατος στον κόσμο, θα αποτρέπονται ετησίως περισσότεροι από 1 εκατομμύριο θάνατοι από εγκεφαλικό και σχεδόν 3 εκατομμύρια θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα. Επειδή όμως είναι πολύ δύσκολο να μετρήσει κάποιος με ακρίβεια το αλάτι που καταναλώνει, δεδομένου ότι υπάρχουν και κρυφές πηγές άλατος (όπως το ψωμί), το αληθινό όφελος πιθανώς θα ήταν μεγαλύτερο από αυτό.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία