Το 80% των παιδιών σε ορφανοτροφεία έχουν τον έναν από τους γονείς τους εν ζωή

Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τουλάχιστον τέσσερα στα πέντε παιδιά που ζουν σε ιδρύματα σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν έναν από τους δύο γονείς τους εν ζωή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την εδρεύουσα στο Λονδίνο Μη Κυβερνητική Οργάνωση Save the Children.

«Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι οι δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν με τους δικούς τους» επισημαίνεται στην έρευνα, η οποία φέρει τον τίτλο «Κρατώντας τα παιδιά μακριά από επιβλαβή ιδρύματα».

Οι οικογένειες πολύ συχνά θεωρούν ότι η είσοδος των παιδιών σε ιδρύματα είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουν στο παιδί την εκπαίδευση και την διατροφή του.

Όμως σε πολλά ιδρύματα, η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν είναι «άσχημη» και αρκετά παιδιά «κακοποιούνται και παραμελούνται» αναφέρει η οργάνωση, σημειώνοντας ότι για τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών υπάρχουν κίνδυνοι για την ανάπτυξη τους.

Σε ορισμένα σχολεία τα παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, η οποία μερικές φορές είναι συστηματική ή κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης και σωματικής βίας, προσθέτει η οργάνωση.

Η Save the Children ζήτησε από τις κυβερνήσεις και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο την επείγουσα υιοθέτηση και την εφαρμογή διεθνών συστάσεων.

Η έκθεση της ΜΚΟ προειδοποιεί ακόμη ότι ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος και θα ενισχύεται με την αύξηση των συγκρούσεων, την υπερθέρμανση του πλανήτη και την εξάπλωση του AIDS. «Όλες αυτές οι μάστιγες πλήττουν τις πιο φτωχές οικογένειες και τους πιο ευάλωτους» τονίζει η έκθεση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό