Η αγάπη βοηθά στη μείωση του πόνου

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η σκέψη ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί ενδεχομένως να απαλύνει τον σωματικό πόνο, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, οι οποίοι δήλωσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν τη σημασία των κοινωνικών σχέσεων και του συναισθηματικού συνδέσμου.

Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια περιέλαβε 25 νέες γυναίκες που είχαν ικανοποιητική σχέση με κάποιον για περισσότερο από 6 μήνες. Ελαφρώς οδυνηρή θερμότητα εφαρμόστηκε στους βραχίονες των γυναικών, ενώ αυτές κοίταζαν τη φωτογραφία του συντρόφου τους, ενός ξένου και μιας καρέκλας.

Η ερευνήτρια Naomi Eisenberger, του UCLA, δήλωσε ότι όταν οι γυναίκες κοίταζαν φωτογραφίες των συντρόφων τους ανέφεραν λιγότερο πόνο σε σχέση με το αν κοίταζαν φωτογραφίες ενός αντικειμένου ή κάποιου αγνώστου. Πρόσθεσε πως ακόμα και η ανάμνηση του συντρόφου μέσω μιας απλής φωτογραφίας ήταν ικανή να μειώσει τον πόνο.

Όπως εξήγησε η ερευνήτρια, αυτό αλλάζει τη θεώρηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνική στήριξη επηρεάζει τους ανθρώπους. Φαίνεται στη συγκεκριμένη έρευνα ότι αρκεί και μια φωτογραφία ενός αγαπητού προσώπου-χωρίς τη φυσική του παρουσία- για να επηρεάσει κάποιον θετικά.

Σε άλλο πείραμα, η γυναίκα ανέφερε λιγότερο πόνο όταν κρατούσε το χέρι του συντρόφου της, σε σύγκριση με το αν κρατούσε το χέρι ενός ξένου ή πίεζε μια μπάλα.

Σύμφωνα με την Eisenberger, η έρευνα δείχνει την επίδραση που έχουν οι κοινωνικοί δεσμοί του ανθρώπου στις εμπειρίες του και ευθυγραμμίζεται με άλλες έρευνες που τονίζουν τη σημασία της κοινωνικής στήριξης στη σωματική και ψυχική υγεία.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Psychological Science’.