Φοβερά μυστικά για την υγεία μας κρύβονται στον Αμαζόνιο

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook


Φοβερά μυστικά για την υγεία μας κρύβονται στον Αμαζόνιο. Εδώ και ένα μήνα ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Βραζιλίας, Σάο Πάολο Παουλίστα, περιπλανιέται στην περιοχή γύρω από τον ποταμό Κουέιρας του Αμαζονίου, αναζητώντας στα συστατικά των φυτών της πλούσιας βλάστησής του το απόλυτο φάρμακο!

Αλλωστε, σχεδόν το 70% των υπαρχόντων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα για την καταπολέμηση της επάρατης νόσου είτε έχουν ως βάση τους κάποιο φυσικό προϊόν είτε αποτελούν παράγωγο ενός συνδυασμού τους. Ετσι, είναι φυσικό οι ειδικοί να στρέφονται στη μεγαλύτερη κοιτίδα πράσινου του πλανήτη, στον Αμαζόνιο, στο πλαίσιο της αναζήτησης του φαρμακευτικού «Δισκοπότηρου» που θεραπεύει τον καρκίνο.

Εκτός όμως από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της βιοποικιλότητας της περιοχής, οι επιστήμονες αναφέρουν πως ένα από τα εμπόδια που καλούνται να υπερπηδήσουν πριν από κάθε τους έρευνα έχει να κάνει με τη γραφειοκρατία.

«Αν υπήρχαν ξεκάθαροι κανόνες θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε ευκολότερα και με συναδέλφους από όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Ντραούτσιο Φερέιρα, ογκολόγος του Πανεπιστημίου Σάο Πάολο Παουλίστα και επικεφαλής της έρευνας. Και αφού ανέφερε ότι εδώ και πάνω από μία δεκαετία η ομάδα του κατάφερε να συλλέξει 2.200 δείγματα φυτών, 70 από τα οποία έδειξαν πως επιδρούν καταστρεπτικά στους όγκους, πρόσθεσε: «Φανταστείτε λοιπόν αν άφηναν να συμμετάσχουν στις έρευνες και ξένοι επιστήμονες τι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει».

Παρά τα προβλήματα όμως, οι επιστήμονες αισιοδοξούν για το αποτέλεσμα των ερευνών τους. «Αν και απέχουμε ακόμη πολύ από την ανακάλυψη του φαρμάκου εκείνου που θα θεραπεύει κάποια μορφή καρκίνου, έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι τα συστατικά ορισμένων φυτών έχουν την ιδιότητα να περιορίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων» είπε ο 34χρονος βοτανολόγος Ματέους Πασένσια.

Πηγή: madata