Και τώρα, το μυστικό του… ευτυχισμένου γάμου

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Μετά το μυστικό του επιτυχημένου γάμου (μια γυναίκα πιο έξυπνη από τον άντρα και τουλάχιστον πέντε χρόνια μικρότερή του) που ανακάλυψαν την περασμένη εβδομάδα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, συνάδελφοί τους από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης ανακάλυψαν το μυστικό του ευτυχισμένου γάμου. Ποιο είναι; Κάνετε παιδιά – πολλά παιδιά!

Η μελέτη δημοσιεύεται στην διαδικτυακή έκδοση της «Επιθεώρησης Μελετών της Ευτυχίας» (Journal of Happiness Studies) και υποδηλώνει ότι τα παιδιά όντως φέρνουν την ευτυχία στα παντρεμένα ζευγάρια – και όσο περισσότερα κάνουν, τόσο το καλύτερο.

Ωστόσο, το εύρημα δεν ισχύει δίχως τα δεσμά του γάμου: στα ζευγάρια που απλώς συζούσαν, τους διαζευγμένους και στις μονογονεϊκές οικογένειες η ύπαρξη των παιδιών δεν έκανε καμία διαφορά στην ευτυχία.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης αντικρούουν αυτά παλαιότερων, οι οποίες είχαν δείξει ότι τα πολλά παιδιά στο σπίτι όχι μόνο δεν φέρνουν ευτυχία, αλλά μπορεί να κάνουν τους γονείς λιγότερο ικανοποιημένους από τη ζωή τους – κυρίως λόγω των δυσβάσταχτων πολλές φορές δυσκολιών που φέρει η ανατροφή των παιδιών.

Στη νέα μελέτη, όμως, οι γονείς που συμμετείχαν είπαν το αυτονόητο: ότι τα παιδιά είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή τους, αν όχι το πιο σημαντικό. Ειδικά για τις γυναίκες, το αίσθημα ικανοποίησης και ευτυχίας αυξανόταν αναλόγως με τον αριθμό των παιδιών που είχαν στο σπίτι τους.

Άγνωστο, πάντως, παραμένει γιατί δεν δήλωσαν εξίσου ευτυχισμένοι και οι διαζευγμένοι, όσοι συζούσαν και όσοι μεγάλωναν μόνοι τα παιδιά τους,…

Πηγή: ygeia.tanea.gr