Κατάθλιψη: Ζήτημα (και της) διατροφής

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Νιώθετε ψυχολογικά πεσμένοι; Αν ναι, υπάρχουν πολύ καλύτερες λύσεις από το να μπουκώσετε μια σοκολάτα! Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι πράγματι η διατροφή είναι κλειδί στην αντιμετώπιση ακόμα και της κατάθλιψης, αλλά μόνον όταν είναι ισορροπημένη και σέβεται τις ανάγκες του οργανισμού.


ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Ισπανοί ερευνητές των Πανεπιστημίων Las Palmas και Navarra κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτοί που ακολουθούν την κλασική μεσογειακή διατροφή έχουν κατά 30% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι είναι πιθανόν ο συνδυασμός των συστατικών που περιέχουν τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουν καθημερινά οι λαοί της Μεσογείου να αποτελεί ασπίδα κατά της κατάθλιψης.

ΣΕΛΗΝΙΟ.
Ερευνες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη με τα χαμηλά επίπεδα αυτού του στοιχείου. Η ενδεικνυόμενη καθημερινή ποσότητα είναι 0,075 mg για τους άνδρες και 0,06 mg για τις γυναίκες. Τα brazilian nuts είναι μια πολύ πλούσια πηγή σεληνίου, ενώ καλές πηγές είναι και τα δημητριακά, το κρέας και τα αβγά.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΑΚΧΑΡΟΥ.
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα σύστημα που δείχνει πόσο γρήγορα οι υδατάνθρακες που καταναλώνουμε θα ανεβάσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας. Οι διακυμάνσεις του σακχάρου είναι αυτές που μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές της διάθεσης, καθώς και της ενέργειάς μας. Οπότε επιλέγοντας τρόφιμα των οποίων η πέψη είναι αργή καταφέρνουμε να απελευθερώνουμε σταδιακά το σάκχαρο, οπότε να μειώνουμε και τις αλλαγές στη διάθεσή μας. Τα ιδανικά τρόφιμα είναι τα δημητριακά, τα όσπρια, καθώς και τα φρούτα, όπως τα μήλα και τα πορτοκάλια. Προς αποφυγήν είναι το λευκό ψωμί, οι πατάτες και τα γλυκίσματα.

ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ.
Η τρυπτοφάνη είναι ένα βασικό αμινοξύ που μετατρέπεται από τον οργανισμό μας σε σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή τα χαμηλά επίπεδα του οποίου συνδέονται συχνά με την κατάθλιψη. Τρόφιμα πλούσια σε τρυπτοφάνη είναι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, ο τόνος, ο σολομός και τα φασόλια, που είναι πιο αποτελεσματικά στην ενίσχυση του οργανισμού με σεροτονίνη όταν συνδυάζονται με υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (δημητριακά, φρούτα κ.ά).

ΨΑΡΙ.
Η κατανάλωση ψαριού έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι συνδέεται με την καλύτερη διάθεση. Ειδικά τα ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3, όπως ο τόνος, ο σολομός και το σκουμπρί. Αν δεν σας αρέσει το ψάρι, φροντίστε να καταναλώνετε λιναρόσπορους ή σπόρους κολοκύθας.

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει τη σχέση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β και ψυχιατρικών διαταραχών. Ειδικά το φολικό οξύ που υπάρχει σε σημαντικές ποσότητες στα πράσινα λαχανικά θεωρείται σημαντικό στην πρόληψη της κατάθλιψης. Επίσης, υπάρχει η άποψη ότι τα χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος μπορεί να εμποδίζουν και τη δράση των αντικαταθλιπτικών!


ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλεί μιαν ώθηση που ωστόσο είναι πρόσκαιρη. Η μεγάλη κατανάλωσή της προκαλεί εκνευρισμό, που επιβαρύνει την κατάθλιψη. Το ίδιο ισχύει και με τα γλυκά, τα οποία εκτινάσσουν το σάκχαρο, αλλά όταν επέρχεται η πτώση του, ο οργανισμός σοκάρεται, το ίδιο και η διάθεσή μας. Οσο για το ένα ποτηράκι κρασί στο τέλος της ημέρας που μας βοηθάει να χαλαρώσουμε, σύμφωνα με τις έρευνες, αποδεικνύεται παγίδα. Το αλκοόλ οξύνει τα ψυχολογικά προβλήματα.


Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ / ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

Ο καταρράκτης είναι μια ασθένεια του ματιού που χαρακτηρίζεται από θόλωμα του φακού του ματιού και εξελίσσεται συνήθως με την ηλικία. Ενδείξεις καταρράκτη είναι, εκτός από το θόλωμα της όρασης, η αδυναμία να δει κανείς τα χρώματα τόσο έντονα όσο τα έβλεπε παλαιότερα ή να μην μπορεί να ξεχωρίσει ανάμεσα σε σχήματα ή παρόμοια χρώματα. Επίσης, μπορεί να βλέπει τα αντικείμενα διπλά, να δυσκολεύεται να δει καλά στο σκοτάδι ή να έχει αυξημένη ευαισθησία στις έντονες πηγές φωτός.


Η ΣΥΝΤΑΓΗ / ΧΟΥΜΟΥΣ

Σε ένα μίξερ χτυπάμε μία κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μία σκελίδα σκόρδο, 1,5 κουταλάκι ταχίνι και προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό δύο λεμονιών, 250 γραμμάρια βρασμένα ρεβίθια και λάδι (όσο πάρει) συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι τα υλικά μας να γίνουν μια πηχτή κρέμα.

Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, γαρνίρουμε με μαϊντανό και πάπρικα και σερβίρουμε σε μπολάκι με κομμάτια αραβικής πίτας ή ψωμιού.

Οταν το ταχίνι συνδυάζεται με τα όσπρια, αποτελεί μια τροφή μοναδικής θρεπτικότητας, καθώς αυξάνεται η διαιτητική αξία της συνολικής πρωτεΐνης του.

Πηγή