Τα 'δημοτικάκια'...σερφάρουν στο Ίντερνετ χωρίς επιτήρηση

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οκτώ στους δέκα μαθητές της πέμπτης και έκτης, χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή και το 65% έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το 38% των μαθητών, 'σερφάρουν' μόνοι, χωρίς την παρουσία των γονιών τους.

Τα παραπάνω προκύπτουν - μεταξύ άλλων - από έρευνα της Μονάδας εφηβικής υγείας του νοσοκομείου παίδων 'Π & Α Κυριακού' και αποδεικνύει ότι η χρήση Η/Υ και η περιήγηση στο Διαδίκτυο έχουν μπει για τα καλά στη ζωή των ελληνόπουλων με όλες τις θετικές και τις αρνητικές συνέπειες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθηνών και τη δράση ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Στην έρευνα για την χρήση του διαδικτύου από μαθητές απάντησαν 602 μαθητές από 28 Δημοτικά σχολεία της Αττικής. Για τη συλλογή των στοιχείων χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια, τα οποία συμπλήρωσαν οι εκπαιδευτικοί, μετά από συζήτηση με τους μαθητές τους στην τάξη. Μέσα από την έρευνα διαφαίνονται οι συνήθειες των μαθητών σε σχέση με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του κινητού τηλεφώνου, αλλά και ο τρόπος διαχείρισης των προσωπικών τους δεδομένων και επαφών μέσω Διαδικτύου.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας για την χρήση του διαδικτύου από μαθητές δημοτικού είναι πως:

 • 78% των μαθητών Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή και 65% των μαθητών έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
 • 13% των μαθητών Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού χρησιμοποιούν Η/Υ σε Internet café.
 • 62% των μαθητών δημοτικού χρησιμοποιούν Η/Υ στο σπίτι, 18% στο σπίτι φίλων και 22% στο σχολείο.
 • 25% των μαθητών δημοτικού χρησιμοποιούν υπολογιστή / Διαδίκτυο 2-3 ώρες καθημερινά, ενώ το 34% 0-1 ώρες καθημερινά.
 • 38% των μαθητών δημοτικού σερφάρουν στο Διαδίκτυο μόνοι τους, χωρίς καμία παρουσία των γονέων τους. Το 28% των μαθητών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο συχνά με την παρουσία των γονέων τους, ενώ μόνο το 7% πάντα με την παρουσία των γονέων.
 • 35% των μαθητών δημοτικού έχουν τον Η/Υ στο δωμάτιό τους.
 • 66% των μαθητών δημοτικού (34% αγόρια, 32% κορίτσια) παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια (on line, κονσόλα).
 • 39% των μαθητών δημοτικού συνομιλούν με άλλα παιδιά στο Διαδίκτυο.
 • 9% των μαθητών δημοτικού δίνουν προσωπικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο.
 • 38% των μαθητών δημοτικού έχουν ακούσει για μαγνητοσκόπηση ξυλοδαρμού.
 • 20% των μαθητών δημοτικού έχουν μάθει να χρησιμοποιούν Η/Υ μόνοι τους.
 • 61% των μαθητών δημοτικού χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο.
 • 50% των μαθητών δημοτικού έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο.

Με βάση τα παραπάνω πορίσματα της έρευνας για την χρήση διαδικτύου από μαθητές δημοτικού πρέπει να ενδυναμωθούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Καταρχήν οι γονείς, ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν τους πιθανούς κινδύνους και να θέσουν όρια χρήσης του Διαδικτύου μέσα στην οικογένεια εξηγώντας με σαφήνεια το τι επιτρέπεται και τι όχι στους εικονικούς κόσμους και σερφάροντας «παρέα» με τα παιδιά τους. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί, έτσι ώστε μέσα από μαθησιακές δραστηριότητες να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας των μαθητών και στη σωστή συμπεριφορά στους εικονικούς κόσμους.

Για την καλύτερη ενημέρωση των μαθητών και των γονιών τους για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου εγκαινιάζεται και η γραμμή βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου με αριθμό 800 11 800 15. Τη γραμμή βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ / help@saferinternet.gr, του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου διαχειρίζεται Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών, που εδρεύει στο νοσοκομείο Παίδων «Π & A Κυριακού»,

Η Γραμμή αυτή, απευθύνεται σε εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία, κ.α.) και λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 πμ έως τις 15:00 μμ.

Πηγή

1 σχόλια:

gekoudi είπε...

Κατ αρχήν σερφάρουν οι άσχετοι παππούδες. Oι πληροφορικοί είναι απληροφόρητοι. Επίσης τρώμε χρόνο με τις αργές συνδέσεις του ιντερνέτ. Και μήπως ξέρετε να μου πείτε αυτό το "ΥποΣΤΗΡΙΖΩ" πόσο κοστίζει. Μήπως είναι άχρηστο; Tι προσέφερε; Μήπως έπρεπε να δοθούν τα λεφτά στα σχολειά μας σε εξοπλισμό και για προγράμματα(software) και όχι σε ιδιωτικές εταιρίες;


Χαιρετούρες Γιώργος