Χωρίς παιδίατρο 4 μήνες η Ιθάκη

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Την ώρα που η νέα γρίπη βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας, η Ιθάκη παραμένει χωρίς παιδίατρο! Η τοπική κοινωνία του νησιού είναι ανάστατη, αφού η έλλειψη του γιατρού τους τελευταίους μήνες δημιουργεί ανασφάλεια στους κατοίκους και κυρίως στους γονείς, καθώς σε περίπτωση ανάγκης θα πρέπει να μεταφερθούν στην Κεφαλλονιά ή την Πάτρα.

Ο δήμαρχος Ιθάκης Γιώργος Βασιλόπουλος, μιλώντας στην «Espresso», χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική: «Από τον περασμένο Μάιο που παραιτήθηκε ο παιδίατρος μέχρι και τα τέλη του Ιουλίου το νησί επισκεπτόταν δύο φορές την εβδομάδα ένας γιατρός. Από τότε, δηλαδή τους τελευταίους τέσσερις μήνες, όσο παράδοξο και αν ακούγεται, στην Ιθάκη δεν υπάρχει παιδίατρος! Το Κέντρο Υγείας διαθέτει μόλις δύο γενικών καθηκόντων γιατρούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν οποιοδήποτε περιστατικό. Αυτό έχει αποτέλεσμα οι γονείς να ζουν καθημερινά με την αγωνία και το φόβο και να ταλαιπωρούνται, αφού πηγαινοφέρνουν τα άρρωστα παιδιά τους σε Πάτρα και Κεφαλλονιά».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, έχουν υπάρξει και φορές που αλαφιασμένοι γονείς έχουν βάλει τα παιδιά τους σε καΐκι (!) και τα έχουν μεταφέρει στην Κεφαλλονιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ύστερα από συνεχείς καταγγελίες και αιτήματα των τοπικών φορέων, η Περιφερειακή Υγειονομική Διοίκηση Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας ως προσωρινή λύση αποφάσισε -με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε στις 19 Οκτωβρίου- το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς και το Κέντρο Υγείας Σάμης να στέλνουν εκ περιτροπής παιδίατρους στο Κέντρο Υγείας της Ιθάκης.

Ωστόσο ούτε αυτό έχει γίνει. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του νομαρχιακού συμβούλου Σπύρου Αρσένη, σύμφωνα με τον οποίο μέχρι σήμερα κανένας παιδίατρος δεν έχει επισκεφτεί το νησί, τη στιγμή μάλιστα που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα κρούσματα γρίπης και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν πρόκειται για τον επικίνδυνο ιό Η1Ν1 ή όχι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το νησί αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα, αφού πριν από περίπου τέσσερα χρόνια είχε μείνει χωρίς παιδίατρο για έξι ολόκληρους μήνες. Μάλιστα, η τότε αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού στάθηκε μοιραία για ένα μωρό που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και το οποίο, ελλείψει παιδιάτρου, διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.


ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
Πηγή