Ένοχες αντιρυτιδικές κρέμες για καρκίνο δέρματος

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Αρκετές από τις αντιρυτιδικές κρέμες που χρησιμοποιούνται ευρέως μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Συμμαχία για την Πρόληψη του Καρκίνου.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Συμμαχίας δρ Σαμ Έπστειν πολλά από τα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι σβήνουν τις ρυτίδες στην πραγματικότητα «γδύνουν» το δέρμα από την προστατευτική εξωτερική του στιβάδα.

Έτσι το γίνεται ευάλωτο στην ακτινοβολία του ήλιου και τη βλαβερή επίδραση επικίνδυνων τοξινών.

Ο ίδιος εξηγεί πως τα άλφα-υδροξυ οξέα (AHA), το δραστικό συστατικό πολλών από τις γνωστές και επώνυμες κρέμες προσώπου, είναι «πιθανότατα τα πιο επικίνδυνα καλλυντικά προϊόντα στην αγορά».

«Τα πιο ασφαλή είναι τα προϊόντα που περιέχουν μέχρι 10% άλφα-υδροξυ οξέα και το απόλυτα ασφαλή είναι μόνο όταν χρησιμοποιούνται το βράδυ. Γι’ αυτό άλλωστε είναι και διαφορετικές οι κρέμες νυκτός από τις κρέμες ημέρας» ξεκαθαρίζει η δρ Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, δερματολόγος – αφροδισιολόγος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει τους καταναλωτές ότι τα ΑΗΑ «μπορεί να καταστρέψουν τις εξωτερικές στιβάδες του δέρματος, προκαλώντας σοβαρά εγκαύματα, οίδημα και πόνο».

Ο δρ Έπστειν πρόσθεσε πως «οτιδήποτε αφαιρεί την επιφάνεια του δέρματος όχι μόνο επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου να εισχωρήσουν στις πιο εσωτερικές στιβάδες, αλλά επιτρέπει και τη δίοδο τοξικών προϊόντων».

Ο Έπστειν εξέφρασε επίσης ανησυχία και για άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται συχνά στις αντιρυτιδικές κρέμες όπως το λιμονένιο. «Εκτός του ότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, είναι ένα καλά τεκμηριωμένο καρκινογόνο» είπε.

ΤΑ ΝΕΑ