Νταχάου σε ίδρυμα της Παλλήνης

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Αντιμέτωποι με τη φρίκη. Κάθε μέρα, κλεισμένοι στα υπόγεια… «ευαγούς ιδρύματος», περίπου 60 άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, δένονται με ιμάντες στους σωλήνες των καλοριφέρ.
Το ίδρυμα είναι ιδιωτικό. Στην πρώτη επαφή με τους συγγενείς παρουσιάζεται μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Πολυτελή υπνοδωμάτια, ευρύχωρα σαλόνια, ευτυχισμένοι τρόφιμοι.
Για κάθε τρόφιμο, το ίδρυμα εισπράττει 1.000 ευρώ μηνιαίως!

Η καταγγελία που έφτασε στην τηλεοπτική «Ζούγκλα», όμως, ανέδειξε το σύγχρονο «Νταχάου».

Στην Παλλήνη εδρεύει η Στέγη Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, «Άγιος Φανούριος». Από εκεί ήρθαν στα χέρια μας φωτογραφίες τροφίμων. Δεμένοι στο υπόγειο με λουριά από το καλοριφέρ, παραμελημένοι, οι άνθρωποι που φιλοξενούνται εκεί φαίνεται ότι ζουν μια κόλαση. Η ιδιοκτήτρια του ιδρύματος απαντά στη «Ζούγκλα» και μιλά για σκηνοθετημένη παγίδα.

Στη «Ζούγκλα» μιλά ο πατέρας ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες, που φιλοξενήθηκε στο ίδρυμα «Άγιος Φανούριος» για ένα μήνα. Τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εκπομπής. Θα τον ακούσετε να μιλά για το πώς του παρουσίασαν ένα πολυτελές κτίριο, πόσα χρήματα πλήρωσε και πώς ανακάλυψε ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα «Νταχάου».

Εργαζόταν στο ίδρυμα ως νοσηλεύτρια. Είναι η γυναίκα που ανακάλυψε, όπως λέει, τι ακριβώς γινόταν. Περιγράφει τις εικόνες που έζησε, αλλά και την άτυχη στιγμή, όταν ένας 35χρονος τρόφιμος έχασε τη ζωή του από ανακοπή. Όπως λέει, αν υπήρχε γιατρός, ο άνθρωπος αυτός τώρα θα ζούσε.

Η επικοινωνία με την ιδιοκτήτρια του ιδρύματος ήταν περιπετειώδης. Ενώ στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μας είπε ότι είμαστε ευπρόσδεκτοι να ελέγξουμε το χώρο, ώστε να διαπιστώσουμε το ψευδές των καταγγελιών, λίγες ώρες αργότερα μας τηλεφώνησε για να αναβάλει το ραντεβού. Με πρόσχημα ένα έκτακτο ταξίδι της στην επαρχία, καθυστέρησε η επίσκεψή μας περίπου μία εβδομάδα. Όταν τελικά πήγαμε εκεί, μας παρουσίασαν ένα πεντακάθαρο, πολυτελές κτίριο. Στη συνέντευξή της η ιδιοκτήτρια επέμεινε ότι πρόκειται για μια σκηνοθετημένη ψευδή καταγγελία.

Δείτε τα σχετικά βίντεο ΕΔΩ

(Πηγή Ανατολική Αττική News)