Βίαιοι ενήλικες γίνονται τα παιδιά που καταναλώνουν πολλά γλυκά

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Παιδιά που καταναλώνουν γλυκά και σοκολάτα κάθε μέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν βίαιοι ενήλικες, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ που πραγματοποιήθηκε σε 17.500 ανθρώπους είναι η πρώτη που δείχνει την επίδραση της παιδικής διατροφής στη βία κατά την ενήλικο ζωή. Ανακάλυψε ότι παιδιά 10 ετών που κατανάλωναν καθημερινά γλυκά είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες για καταδικαστική απόφαση σε σχέση με τη βία μέχρι την ηλικία των 34 ετών.

Ερευνητές εικάζουν ότι τα παιδιά δεν είχαν μάθει να καθυστερούν την επιβράβευση αλλά άλλοι ειδικοί δήλωσαν ότι στα παιδιά που ήδη είναι ‘δύσκολα’ μπορεί να δίνονται περισσότερα γλυκά.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία περίπου 17.500 ανθρώπων και ανακάλυψαν ότι ποσοστό 69% των συμμετεχόντων που ήταν βίαιοι στην ηλικία των 34 ετών κατανάλωναν γλυκά και σοκολάτα σχεδόν κάθε μέρα στην παιδική ηλικία σε σχέση με ποσοστό 42% που δεν ήταν βίαιοι. Αυτή η σχέση μεταξύ κατανάλωσης γλυκών και επιθετικότητας στην ενήλικο ζωή ίσχυε ακόμα και αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η συμπεριφορά του γονέα, η περιοχή κατοικίας του παιδιού, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο μετά την ηλικία των 16 και η κατοχή αυτοκινήτου στην ηλικία των 34 ετών.

Οι ερευνητές έδωσαν πολλές εξηγήσεις για τη σχέση, όπως τη θεωρία ότι τα γλυκά προκαλούν την εξάρτηση του ενήλικα σε ορισμένα προσθετικά τα οποία ενδεχομένως μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση βίας στην ενήλικο ζωή.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Simon Moore, είχε πραγματοποιήσει πρωτύτερα έρευνα σε μικρούς παραβάτες και γνώριζε πως έχουν την τάση να ακολουθούν πολύ φτωχή διατροφή στην οποία περιλαμβάνονται μεγάλες ποσότητες γλυκών, αλλά επιθυμούσε να ανακαλύψει τη σχέση.

Δήλωσε ότι πιθανή εξήγηση είναι πως η τακτική χορήγηση γλυκών και σοκολάτας στα παιδιά μπορεί ενδεχομένως να τα εμποδίζει να μάθουν να περιμένουν να αποκτήσουν κάτι που θέλουν. Η μη ικανότητα καθυστέρησης της επιβράβευσης μπορεί να τα ωθήσει προς περισσότερο παρορμητική συμπεριφορά που σχετίζεται στενά με την παραβατική συμπεριφορά. Άλλη εξήγηση δίνει ο Καθηγητής Alan Maryon-Davis, ο οποίος εικάζει ότι στα παιδιά που ήδη είναι απαιτητικά και ‘δύσκολα’ είναι περισσότερο πιθανό να δίνονται γλυκά και σοκολάτες για να παραμένουν ήσυχα.

Αντίθετη άποψη με το αποτέλεσα της έρευνας έχει η Julian Hunt, η οποία δήλωσε πως η αντικοινωνική συμπεριφορά προέρχεται από βαθιά ριζωμένους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και δεν έχει σχέση με την κατανάλωση γλυκών στην παιδική ηλικία.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Journal of Psychiatry.’
Πηγές: ‘British Journal of Psychiatry.’

(Πηγή iatronet.gr)