Νέο φάρμακο που συρρικνώνει τον καρκίνο του εγκεφάλου

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Το φράγμα που εμπόδιζε τα φάρμακα να δράσουν όπως απαιτείται κατά του καρκίνου του εγκεφάλου κατάφεραν να σπάσουν για πρώτη φορά οι ειδικοί. Πειραματικό φάρμακο μπόρεσε να περάσει ένα προστατευτικό φράγμα στον εγκέφαλο καρκινοπαθών, το οποίο ανθίσταται στις περισσότερες χημικές ουσίες, προσφέροντας ελπίδα για βελτιωμένες θεραπείες αυτής της μορφής καρκίνου.

Το φάρμακο όπως διαπιστώθηκε ήταν ασφαλές και μπόρεσε να συρρικνώσει όγκους, σε δύο διαφορετικές μελέτες που έγιναν σε περισσότερα από 100 άτομα τα οποία βρίσκονταν σε πρόωρο στάδιο γλοιοβλαστώματος. Επίσης αποδείχτηκε αποτελεσματικό σε ασθενείς των οποίων ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί ή είχε κάνει μεταστάσεις στον εγκέφαλο. Και στις δύο μελέτες οι όγκοι συρρικνώθηκαν στους ασθενείς που είχαν πάρει μεγαλύτερη δόση του ANG1005, όπως είναι η προσωρινή ονομασία του σκευάσματος. Το φάρμακο έδειξε ότι είχε δράση και σε ασθενείς των οποίων οι καρκίνοι ανθίστανται στη χημειοθεραπεία με άλλα σκευάσματα.

«Είναι πολύ ενθαρρυντική η διαπίστωση ότι το ANG1005 έδειξε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε μεταστατικούς καρκίνους του εγκεφάλου και σε όγκους που ανθίστανται στα φάρμακα» δήλωσε ο δρ Ζαν Ντράπαντζ του ινστιτούτου Dana-Farber Cancer, στο νοσοκομεία Brigham και Women's Hospital της Βοστώνης.

Πηγή: espressonews