Δείτε το βίντεο: Παιδιά ενός άλλου Θεού

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Πάνω από 60 κοινωνικά αποκλεισμένα παιδιά που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα παρακολουθούν μαθήματα στο Κέντρο Ημέρας Μικρών παιδιών, όπου εθελοντές και εθελόντριες προσπαθούν Ο πρωταρχικός σκοπός του Κέντρου Ημέρας Μικρών Παιδιών είναι να εντάξουν τα παιδιά που δουλεύουν στους δρόμους, πουλώντας λουλούδια ή άλλα αντικείμενα, ομαλά και σταδιακά στο κοινωνικό σύνολο και κυρίως να τα στηρίξουν, ώστε να αντιληφθούν ότι υπάρχουν κι άλλες επιλογές στην ζωή τους.

Η δράση του επικεντρώνεται στην προετοιμασία των μικρών παιδιών για το σχολείο, ώστε να μάθουν τις απαραίτητες δεξιότητες και τη συμπεριφορά που απαιτεί το σχολείο, δίνοντάς τους ερεθίσματα για να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, καθώς και στη σχολική υποστήριξη των παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο με προγράμματα σχολικής μελέτης, αλφαβητισμού και μάθησης μέσω δραστηριοτήτων.

Αυτά τα παιδιά που αναγκάστηκαν να δουλεύουν στους δρόμους .Είτε στα φανάρια καθαρίζοντας τζάμια ή πουλώντας λουλούδια και χαρτομάντηλα την νύχτα σε εστιατόρια. Παιδιά της απόλυτης φτώχειας που μένουν έξω, σε αυτοκίνητα ή στην καλύτερη περίπτωση ζούν με άλλα 15-25 άτομα στο ίδιο δωμάτιο. Αυτή η ΜΚΟ είναι ένα δημιούργημα που ξεπήδησε από την εργασία στο δρόμο για τα παιδιά των δρόμων.

Το Κέντρο δημιουργήθηκε από την Μυρτώ Λεμού που δούλεψε στην Αμερική και ήταν η ίδια field worker στην Ν. Υόρκη, μία θέση που κράτησε για τρία χρόνια.

Αυτά τα παιδιά ζώντας σε μη φυσιολογικές συνθήκες αναζητούν με πάθος τη γνώση και το καινούριο. Πολλά χωρίς πολλές φορές την οικογενειακή υποστήριξη έχουν γνωρίσει από νωρίς τους κινδύνους της νύχτας. Έχουν διαταραγμένη προσωπικότητα;

Η Μυρτώ Λαιμού θα πει στο newstime.gr ότι τα παιδιά συχνά μιλούν για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από μεγαλύτερους και θα ασκήσει αυστηρή κριτική στην Πολιτεία που δείχνει αδιαφορία και ανοχή.

«Εάν τις μεταμεσονύχτιες ώρες δει η αστυνομία ένα 6χρονο παιδί στο κέντρο της Αθήνας δεν το ρωτάει καν τι θέλει εκεί. Παιδιά μικρά ανήλικα δέχονται απειλές και κινδυνεύουν καθημερινά»

Τις περισσότερες φορές αυτά τα μικρά παιδιά που κυκλοφορούν μόνα ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα στο κέντρο της πόλης είναι αντικείμενα εκμετάλευσης και από τους ίδιους τους τους γονείς. Αλλά κυρίως είναι εκτεθειμένα σε μεγάλους κινδύνους.

Το Κέντρο συνεχίζει να λειτουργεί χάριν στην ευαισθητοποίηση ατόμων και εθελοντικών οργανώσεων, παρά τις πολλές δυσκολίες που προκύπτουν από την έλλειψη πόρων. Οι περισσότεροι προσφέρουν χρόνο σε εθελοντική εργασία και άλλοι προσφέρουν υλικά αγαθά για τις ανάγκες του Κέντρου, των παιδιών και των οικογενειών τους.

Η σίτιση των παιδιών είναι καθημερινή. Παλαιότερα, γινόταν με πρόγραμμα μαγειρικής, στο οποίο συμμετείχαν και τα παιδιά, ενώ τώρα το Δημοτικό βρεφοκομείο του Δήμου Αθηναίων προσφέρει το μεσημεριανό φαγητό. Ακόμη, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κακής υγιεινής με καθημερινό λούσιμο και αλλαγή ρούχων για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Επίσης, το Κέντρο οργανώνει και συμβάλλει στον εμβολιασμό των παιδιών.



Πηγή