Ανακαλύφτηκε αντίσωμα που αναχαιτίζει την εσωτερική αιμορραγία

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν αντίσωμα που ενδεχομένως μπορεί να ελαχιστοποιήσει την έντονη εσωτερική αιμορραγία που παρουσιάζεται σε τραυματισμούς, όπως πληγές από όπλο και αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.

Η ομάδα του Ιδρύματος Ιατρικής Έρευνας της Οκλαχόμα ανακάλυψε ότι πρωτεΐνη που ονομάζεται ιστόνη είναι υπεύθυνη για μεγάλο μέρος της βλάβης. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ειδικό τύπο αντισώματος που μπορεί να αναστείλει την ικανότητα της ιστόνης να προκαλεί βλάβες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ανακάλυψη ενδεχομένως θα οδηγήσει σε νέους δρόμους αντιμετώπισης νόσων και σοβαρών τραυματισμών. Όπως γράφουν στο περιοδικό ‘Nature Medicine,’ ανακάλυψαν ότι όταν τα ποντίκια εμφάνιζαν σηψαιμία το αίμα τους περιείχε υψηλά επίπεδα ιστονών. Πραγματοποίησαν πειράματα σε θηλαστικά και ανθρώπους και παρατήρησαν το ίδιο αποτέλεσμα.

Η ιστόνη φυσιολογικά βρίσκεται στον πυρήνα ενός κυττάρου και ρυθμίζει το DNA. Όταν στο κύτταρο παρουσιάζεται βλάβη από νόσο ή τραυματισμό η ιστόνη απελευθερώνεται στο κυκλοφορικό όπου αρχίζει να καταστρέφει τα τοιχώματα των αγγείων προκαλώντας βλάβη.

Αυτό, εκτιμούν οι ερευνητές, οδηγεί σε ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία και συσσώρευση υγρών στους ιστούς, τα οποία είναι απειλητικά για τη ζωή. Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Charles Esmon, δήλωσε ότι όταν συνειδητοποίησαν οι ερευνητές ότι οι ιστόνες ήταν τόσο τοξικές προσπάθησαν να βρουν τον τρόπο να σταματήσουν τις καταστροφικές της τάσεις.

Ο Marc Monestier, από το Πανεπιστήμιο Temple της Φιλαδέλφεια, είχε ήδη ανακαλύψει συγκεκριμένο είδος αντισώματος, γνωστού ως μονοκλονικού αντισώματος, που μπορούσε να μπλοκάρει τις ιστόνες. Έχει παρατηρηθεί ότι ασθενείς με αυτοάνοσες νόσους παράγουν αντισώματα για τις πρωτεΐνες, στον κυτταρικό πυρήνα, αλλά δεν είναι γνωστός ο λόγος. Το αντίσωμα αυτό προερχόταν από ποντίκι με αυτοάνοση νόσο.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε το αντίσωμα σε ποντίκια με σηψαιμία και παρατήρησε ότι σταματά τις τοξικές επιδράσεις της ιστόνης και τα ποντίκια ανακάμπτουν. Τα επόμενα πειράματα θα διεξαχθούν σε πρωτεύοντα θηλαστικά και ανθρώπους.

Ο Dr Esmon δήλωσε ότι οι ιστόνες είναι παρόμοιες σε όλα τα θηλαστικά. Έτσι ένα αντίσωμα ποντικού θα μπορούσε να δράσει εξίσου καλά στον άνθρωπο.

Ο Dr Stephen Prescott, πρόεδρος του Ιδρύματος, δήλωσε ότι τα ευρήματα προσφέρουν στοιχεία σχετικά με την αιτία που άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί, συχνά εμφανίζουν καταστροφική εμφάνιση δευτερευόντων τραυματικών γεγονότων.


iatronet.gr
.