Το ξύλο ενοχοποιείται για χαμηλό IQ στα παιδιά

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook


Η άσκηση σωματικής βίας στα παιδιά ενδεχομένως να φέρει αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την πειθαρχία, στην ουσία όμως δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και συνδέεται με χαμηλή νοημοσύνη και ψυχολογικά προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ με τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών.

Για τις ανάγκες της έρευνας, ο επιστήμονας Μουράι Στράους από το πανεπιστήμιο New Hampshire και η ομάδα του χώρισαν τα παιδιά σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα περιλάμβανε 806 παιδιά ηλικίας 2 έως 4 ετών και η δεύτερη ομάδα περιλάμβανε 704 παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών.

Οι ερευνητές μέτρησαν τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών στην πρώτη φάση της έρευνας και μετά, τέσσερα χρόνια αργότερα.

Τελικά διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που υφίσταντο σωματική βία είχαν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης.

Για να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα είναι ακριβή, οι επιστήμονες εξέτασαν όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την ευφυΐα, για παράδειγμα το μορφωτικό επίπεδο των γονιών, η οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση.

Όπως αποδείχτηκε τέσσερα χρόνια μετά, ο δείκτης νοημοσύνης των νεώτερων παιδιών που υφίσταντο σωματική βία ήταν κατά πέντε μονάδες χαμηλότερος σε σχέση με τα συνομήλικα παιδιά που δεν «έτρωγαν ξύλο».

Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και για τα μεγαλύτερα παιδιά της δεύτερης ομάδας αφού η έρευνα έδειξε ότι εκείνα που υφίσταντο σωματική βία είχαν, κατά 2,8 μονάδες, χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ερευνητής Μουράι Στράους, «πολυάριθμοι παράγοντες επηρεάζουν τη νοημοσύνη των παιδιών και το ξύλο είναι μονάχα ένας από αυτούς. Ωστόσο είναι κάτι που οι γονείς μπορούν να αλλάξουν».

Σημειώνεται ότι πολλοί επιστήμονες αμφισβητούν τα αποτελέσματα της έρευνας δεδομένου ότι έχουν διεξαχθεί ελάχιστες μελέτες που να εξετάζουν το συγκεκριμένο θέμα.

Αντίθετα, η πλειοψηφία των ερευνών εστιάζει στη σχέση σωματικής βίας και ανάπτυξης επιθετικής συμπεριφοράς, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί με το πέρασμα των χρόνων.

(Πηγή i-live.gr)