Εργαζόμενοι γονείς: πολύ απασχολημένοι για καλή οικογενειακή διατροφή

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας διατροφικής μελέτης του πανεπιστημίου του Cornell. Σε αυτή συμμετείχαν 25 μητέρες και 25 μπαμπάδες, οι οποίοι απασχολούνταν σε επαγγέλματα τα οποία απέφεραν χαμηλά έως μέτρια εισοδήματα. Εκεί διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι περισσότεροι από τους μισούς κατέφευγαν σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, λόγω εργασιακών συνθηκών.

Η Carol Devine, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης αυτής (δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrition Education and Behavior»), ξεκίνησε την ανάλυση ορμώμενη από έρευνα που έγινε το 2006, η οποία, μετά την διεξαγωγή της, αποκάλυψε ότι η διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων επηρεάζονταν σοβαρά από το ωράριο της εργασίας τους. «Οι εργαζόμενοι γονείς είναι πολύ απασχολημένοι άνθρωποι και συχνά για να εξοικονομήσουν χρόνο, καταφεύγουν σε ανθυγιεινές λύσεις», λέει.

Στην πρώτη έρευνα διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν διάφορες μέθοδοι που ακολουθούσαν οι γονείς για να φάνε όταν είχαν πολύ δουλειά και δεν προλάβαιναν. Μερικές φορές παρέκαμπταν γεύματα, άλλοτε έτρωγαν στο χώρο εργασίας ενώ συνέχιζαν να δουλεύουν, ίσως να κατανάλωναν σνακς μέσα στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια που οδηγούσαν από τη μια δουλειά στην άλλη για να «ξεγελάσουν» την πείνα τους, ενώ τις περισσότερες φορές η επιλογή των γρήγορων φαγητών σε ταχυφαγεία, αποτελούσε την μόνη διατροφική επιλογή τους.

Στην παρούσα μελέτη, βρέθηκε ότι οι άνδρες παρέλειπαν συνήθως τα καθημερινά γεύματα με την οικογένεια, ενώ οι γυναίκες το πρωινό τους, καθώς και το μαγείρεμα για τα παιδιά και το σύζυγο! Η αγορά ενός έτοιμου μαγειρεμένοι φαγητού από super market ή εστιατόριο, ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος από τη δημιουργία του οικογενειακού γεύματος, φαίνεται ότι ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο για τις περισσότερες από τις μισές μητέρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα.

«Γνωρίζουμε ότι όταν παιδιά και γονείς τρώνε μαζί σαν οικογένεια, η διατροφή τόσο των γονέων όσο και των παιδιών τείνουν να είναι πιο σωστές. Ωστόσο, η εργασία συνήθως , δεν αφήνει πολλά περιθώρια ώστε να τρώει κανείς σπίτι του με την οικογένειά του όσο συχνά θα έπρεπε ή θα ήθελε. Αυτό σήμερα, είναι πολύ πιο συχνό από ότι πιστεύαμε και δεν έχει να κάνει μόνο με το γρήγορο φαγητό», λέει η Devine.

Το θέμα δεν είναι μόνο του τι τρώμε αλλά και το πώς τρώμε. «Η καταπολέμηση αυτών των εργασιακών και, κατ’ επέκταση, διατροφικών συνθηκών, δεν θα μειώσει τα ποσοστά της παχυσαρκίας, αλλά έτσι θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους να τρώνε πιο υγιεινά. Η μελέτη αυτή αποδεικνύει περίτρανα, ότι η καθημερινότητά μας καθιστά πολύ δύσκολη τη συμμόρφωσή μας στις ιατρικές συστάσεις για καλή υγεία με σωστές τροφές», καταλήγει η Carol Devine.

(Πηγή)