Φανταστικέ μου φίλε, είσαι εδώ;

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ίσως να έχετε παραξενευτεί βλέποντας το παιδί σας να μιλάει και να παίζει μόνο του. Κάνει διάλογο σαν να έχει απέναντί του κάποιο φίλο του. Μην ανησυχείτε…Τα περισσότερα παιδιά σε μικρή ηλικία αποκτούν φανταστικούς φίλους με τους οποίους δένονται και συναισθηματικά.

Περίπου το 65% των παιδιών, ηλικίας 3-5 ετών, έχουν ένα φανταστικό «κολλητό. Η συνήθεια αυτή είναι συχνή και στα παιδιά ηλικίας 6-7 ετών. Σύμφωνα με νεότερες έρευνες, πάντως, υπάρχουν μικρές διαφορές ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Έτσι, σε μικρότερες ηλικίες, οι φανταστικοί φίλοι των παιδιών είναι κυρίως αγαπημένα αντικείμενα όπως ένα παιχνίδι ή ένα αρκουδάκι.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, λοιπόν, αν το παιδί σας κάνει έναν ενδιαφέροντα διάλογο με την κούκλα του ή βάζει άλλο ένα πιάτο στο τραπέζι για να φάει η…φανταστική του φίλη. Θα πρέπει να είστε ψύχραιμοι και να μην το αμφισβητήσετε.
Ωστόσο προσπαθήστε να μην ξεφύγουν και τα πράγματα από τα όρια. Για αυτό καλό θα ήταν να μην αφήσετε το παιδί σας να κάνει παρέα μόνο με το φανταστικό του φίλου. Προτρέψτε το να κάνει παρέα και με άλλα παιδάκια για να μπορέσει να κοινωνικοποιηθεί.

Ανησυχήστε μόνο αν το παιδάκι σας δεν κάνει παρέα με άλλα παιδάκια και δεν κάνει άλλες δραστηριότητες, εκτός από το να ασχολείται με τον φανταστικό του φίλο. Συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο ή έναν παιδοψυχολόγο. Πολύ πιθανό πάντως είναι, μια μέρα ο φανταστικός του φίλος να φύγει για πάντα.

(Πηγή)