Εγκυμοσύνη και νέα γρίπη: Συμβουλές

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook


Καθώς το φθινόπωρο κάνει ολοένα και πιο έντονη την παρουσία του και οι πρώτες βροχές μας θυμίζουν ότι το καλοκαίρι πέρασε, η ανησυχία για τη νέα γρίπη ολοένα και αυξάνει, ιδιαίτερα στις εγκύους, αλλά και στις γυναίκες που μόλις έχουν γίνει μανούλες.
Υπάρχουν τρόποι για να προφυλαχθούν από την πανδημία της νέας γρίπης;

Εάν τελικά ασθενήσουν από τον ιό Η1Ν1, θα μπορούν να συνεχίσουν τον θηλασμό ή μήπως ο ιός μεταφέρεται μέσω του γάλακτος και κινδυνεύει το μωρό τους; Πότε πρέπει να κάνουν το πανδημικό εμβόλιο και θα χρειαστεί να εμβολιαστούν και για την κοινή γρίπη;

Απαντήσεις σε αυτά τα καυτά ερωτήματα που βασανίζουν χιλιάδες έγκυες αλλά και λεχώνες δίνει μέσω της «Espresso» ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Γιώργος Φαρμακίδης, συντονιστής διευθυντής της εμβρυομητρικής κλινικής του μαιευτηρίου «Ελενας».
«Κατ’ αρχάς, δεν χρειάζεται πανικός. Υπάρχουν τρόποι πρόληψης, αλλά εάν τελικά δεν αποφύγει τη νέα γρίπη, υπάρχει λύση» είπε ο κ. Φαρμακίδης.

Εν αρχή είναι η πρόληψη λοιπόν! Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνει οπωσδήποτε το εμβόλιο της κοινής γρίπης και αργότερα και το πανδημικό της νέας γρίπης, εάν το εγκρίνει ο γιατρός της. Επιπλέον, να τηρεί αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, όπως:

-να πλένει πολύ συχνά τα χέρια της,
-να ενισχύει το ανοσοποιητικό της σύστημα με σωστή διατροφή (πολλά φρούτα, λαχανικά κ.λπ.),
-να αποφεύγει ανθρώπους που έχουν γριπώδη συμπτώματα, τις κοινωνικές συγκεντρώσεις (γάμους, βαπτίσεις, παιδικά πάρτι κ.λπ.), καθώς και να περιορίσει στο ελάχιστο τις επισκέψεις φίλων και συγγενών στο σπίτι της.

Στην περίπτωση που έρθει σε επαφή με ασθενή που πάσχει από γρίπη, τότε προληπτικά πρέπει να πάρει για δέκα ημέρες αντιικό φάρμακο. Εάν είναι έγκυος ή θηλάζει, το φάρμακο δεν επηρεάζει το μωρό.

Τι γίνεται όμως εάν νοσήσει από τον ιό Η1Ν1;

«Με τα πρώτα συμπτώματα, ανεξάρτητα εάν είναι η νέα γρίπη ή απλό κρυολόγημα, πρέπει να ενημερώσει αμέσως τον γιατρό της. Εάν ο πυρετός είναι υψηλός και αναπτύξει βρογχίτιδα, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν και πρέπει επειγόντως να κάνει εισαγωγή σε νοσοκομείο» λέει κατηγορηματικά ο κ. Φαρμακίδης.

«Στις περιπτώσεις που ο ιός προκαλέσει πνευμονία με συνέπεια να μπει σε μονάδα εντατικής θεραπείας, τότε δεν αποκλείεται να χάσει το έμβρυο».

Ωστόσο, εάν έχει απλώς γριπώδη συμπτώματα (καταρροή, βήχα, κόπωση κ.λπ.), ο γιατρός θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και θα διαπιστώσει εάν πάσχει από τον ιό Η1Ν1.

«Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε θα κάνει ό,τι ακριβώς θα έκανε και στην απλή γρίπη, δηλαδή θα πάρει αντιική αγωγή (Ταμιφλού) για πέντε ημέρες και θα μείνει στο κρεβάτι για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να αναρρώσει πλήρως» λέει καθησυχαστικά ο κ. Φαρμακίδης.


Προσοχή στον θηλασμό

Στην περίπτωση που η γυναίκα έχει γεννήσει πρόσφατα και θηλάζει, μπορεί να συνεχίσει κανονικά τον θηλασμό, καθώς ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω του γάλακτος. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του θηλασμού θα πρέπει να φοράει μάσκα, να προσέχει ώστε να μη βήχει πάνω από το μωρό και φυσικά να μην το φιλάει. Οι πιθανότητες να αρρωστήσει το μωρό είναι όπως και στην κοινή γρίπη, γι’ αυτό ο παιδίατρος πρέπει να είναι ενημερωμένος.

(Πηγή madata)