Στο Ανταρκτικό Οροπέδιο το πιο ψυχρό, ξηρό και ήσυχο μέρος στη Γη

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Μια περιοχή του Ανταρκτικού Οροπεδίου στην οποία δεν έχει πατήσει ποτέ ανθρώπινο πόδι είναι η ψυχρότερη, ξηρότερη και πιο απάνεμη περιοχή του πλανήτη, ανακοίνωσαν ερευνητές που αναζήτησαν την καλύτερη δυνατή τοποθεσία για την εγκατάσταση τηλεσκοπίων.

Η «Κορυφογραμμή Α», όπως είναι γνωστή η περιοχή, βρίσκεται σε υψόμετρο 4.053 μέτρων και απέχει περίπου 145 χιλιόμετρα από ένα διεθνές ρομποτικό παρατηρητήριο που λειτουργεί στον Θόλο Α, το υψηλότερο σημείο του Ανταρκτικού Οροπεδίου.

Η μέση θερμοκρασία στη διάρκεια του χειμώνα δεν ξεπερνά τους -70 βαθμούς Κελσίου και ο αέρας δεν περιέχει σχεδόν καθόλου υγρασία, αναφέρουν οι Αμερικανοί και Αυστραλοί ερευνητές στο Publications of the Astronomical Society.

Στην Κορυφογραμμή Α επικρατεί επίσης αιώνια άπνοια και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου οι ατμοσφαιρικές αναταράξεις που θα έκαναν την εικόνα των άστρων να «τρεμοπαίζει» όπως σε άλλες περιοχές.

«Είναι τόσο ήσυχα ώστε δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου άνεμος ή μετεωρολογικά φαινόμενα» σχολιάζει στο LiveScience.com ο Ουίλ Σάντερς του Αγγλο-Αστραλιανού Παρατηρητηρίου, επικεφαλής της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα δεν ταξίδεψε στην περιοχή και αναγκαστικά βασίστηκε σε δεδομένα από δορυφόρους, επίγειους σταθμούς και υπολογιστικά μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος.

«Οι αστρονομικές εικόνες από την Κορυφογραμμή Α θα ήταν τουλάχιστον τρεις φορές πιο ευκρινείς σε σχέση με τις καλύτερες τοποθεσίες που χρησιμοποιούν σήμερα οι αστρονόμοι» εκτίμησε ο Σάντερς.

«Ο ουρανός εκεί είναι τόσο σκοτεινός και ξηρός που ένα τηλεσκόπιο μέτριου μεγέθους θα ήταν εξίσου ισχυρό όσο τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια οπουδήποτε αλλού στη Γη» είπε.

Newsroom ΔΟΛ